Daar is ie dan, een eerste blog! Live from Long Beach, CA


En niet zoals de naam zegt vanuit Arizona, maar dus vanuit Long Beach, California, voor deze ene keer. Progressief California. Waar het Biden-Harris kamp sowieso gaat winnen. Want dat er verkiezingen aankomen moge duidelijk zijn. En over die verkiezingen wil ik het juist de komende tijd hebben. Ik woon namelijk in een best interessante omgeving waar bijzondere dingen te gebeuren staan - in Chandler, een suburb van Phoenix met 250.000 inwoners, in Arizona.
De grote vraag “wordt Trump herkozen of niet?” leeft hier wel, sterker, Arizona zou wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in de aankomende verkiezingen! Ik wil komende tijd dan ook schrijven over hoe ik de aankomende verkiezingen in Arizona ervaar, en jullie bijpraten over de ontwikkelingen in deze staat.

Arizona

Nederland is vooral geïnteresseerd in de grote vraag of het Trump of Biden wordt. Biden staat op dit moment voor in de landelijke peilingen. En ook in Arizona. Dat is best opmerkelijk, omdat Arizona sinds 1952 één keer voor een Democratische presidentskandidaat heeft gestemd. Dat was Bill Clinton in 1996. Verder altijd Republikeins. Nu lijkt Arizona wel eens een swing state te kunnen worden, of battleground state zoals ze het ook noemen. De staat is al sinds een paar verkiezingen aan het opschuiven van rechts naar links. Waar de winst van de Republikeinen in 2008 en 2012 nog vrij groot was, won Trump in 2016 nipt van Hillary Clinton. In 2018 was één van de Senaatszetels van Arizona verkiesbaar, en die ging naar de Democratische Kyrsten Sinema (een bisexuele vrouw met Friese roots!). Dus daar was de eerste echte verschuiving.

11 kiesmannen

Bij de aankomende verkiezingen in november maakt Biden een reële kans om Arizona te winnen. Arizona heeft 11 kiesmannen en zit daarmee in de middenmoot van het aantal kiesmannen per staat (hoe meer inwoners, hoe meer kiesmannen). Ter vergelijking, Californië heeft er 55; Texas 38; en Florida en New York elk 29. Maar Arizona zou het verschil kunnen maken. Een kandidaat heeft 270 kiesmannen nodig om gekozen te worden en elke kiesman telt dus mee, bovendien gaan alle 11 kiesmannen naar de kandidaat die de meeste stemmen heeft, zoals in bijna alle staten. 

Waarom schuift Arizona op

Ten eerste verandert de demografie in Arizona. De staat is booming en heeft veel immigranten uit andere staten, waaronder een groeiende groep Latino’s (van 25% naar 31% sinds 2000). Latino’s stemmen over het algemeen Democratisch. Daar moet wel bij worden gezegd dat veel van Arizona’s Latino’s niet in aanmerking komen om te stemmen. En degene die gerechtigd zijn om te stemmen, stemmen niet allemaal. Naast Latino’s zie je ook een groeiende trek van inwoners uit Californië naar Arizona, met, voor een deel, als bagage hun Democratische stem. Californië heeft heel veel goede dingen, maar het staat ook bekend als duur, het heft (voor Amerikaanse begrippen) hoge belastingen en stelt veel regelgeving in. In Arizona is dit allemaal een stuk minder.

Ten tweede wordt de stem van de buitenwijken van de grote steden, de suburbs, steeds belangrijker. Net als in de rest van het land lijkt die stem te verschuiven van de Republikeinen naar de Democraten. Zelf woon ik in Chandler, een suburb van miljoenenstad Phoenix. Tijdenlang wordt hier al Republikeins gestemd, maar de meerderheid wordt kleiner. Chandler en Phoenix zijn onderdeel van Maricopa County, waar het merendeel van de 7 miljoen inwoners tellende staat woont. Deze county zal beslissend zijn voor de verkiezing in Arizona. De Republikeinen konden decennia lang rekenen op de meerderheid in Maricopa County, maar in 2018 wist “onze” Kyrsten Sinema hier de Senaatszetel te behalen. Het zou dus weer kunnen voor de Democraten.

Tot slot zou ook de erfenis van Senator John McCain een rol kunnen spelen. Hij vertegenwoordigde Arizona in de Senaat van 1987 tot zijn dood in 2018 en was immens populair. Na zijn overlijden heeft Trump hem meerdere malen beledigd en dat wordt hem in Arizona niet in dank afgenomen. Dit zou ook een rol kunnen spelen in de dalende populariteit van de president.


We gaan dus duidelijk een spannende tijd tegemoet. Hou dit blog in de gaten voor verdere ontwikkelingen in Arizona!



Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur