Vooruitblik naar Inauguration Day

Terwijl President-elect Joe Biden van zijn home state Delaware naar Washington DC reist, brengt President Trump zijn laatste uren door in het Witte Huis. Een van zijn laatste daden is het geven van een afscheidsspeech en het naar verwachting gratie verlenen aan zo’n 100 personen. In zijn speech ging Trump nogmaals in op de bestorming van het Capitool en zei hij dat geweld nooit mag worden getolereerd. Verder vertelde hij dat zijn presidentschap niet ging over links of rechts of Democraat of Republikein, maar dat hij deed wat de kiezer hem vroeg te doen. In een tijd waarin alles anders dan anders is, vindt morgen een inauguratie plaats die ook in alle opzichten afwijkt van normaal. Een korte vooruitblik.

100 jaar traditie

Trump vertrekt morgenochtend uit het Witte Huis om plaats te maken voor Biden. Normaal gesproken zou hij eerst Biden ontvangen (en hem eerder al een tour door het Witte Huis hebben aangeboden) en zouden zij gezamenlijk van het Witte Huis naar het Capitool trekken voor de inauguratie, maar deze keer gaat dus alles anders dan anders en wordt 100 jaar traditie overboord gegooid.

Oath of Office

Als de klok morgenmiddag 12 uur slaat in Washington DC dan is het echt zover. Opperrechter van de Supreme Court John Roberts zal Biden’s “Oath of Office” afnemen. En Kamala Harris wordt geïnaugureerd als eerste vrouwelijke Vice-President, en bovendien dochter van niet-westerse immigranten. Biden geeft dan zijn inauguratiespeech. Verder zijn er verschillende optredens, maar geen traditionele lunch en inauguratiebal - wel een virtueel bal. De nieuwe President en Vice-President, First Lady en Second Gentleman leggen een krans bij het graf van de onbekende soldaat op de Nationale Begraafplaats in Arlington, Virginia. In het bijzijn van de Presidenten Obama, Bush en Clinton en hun echtgenotes. Daarna vertrekt het viertal Biden, Harris en partners naar het Witte Huis. Grote afwezige bij de inauguratie is natuurlijk Trump, die naar Florida vertrekt. En uiteraard het grote publiek. Arizona’s Republikeinse Gouverneur Doug Ducey heeft aangegeven wel aanwezig te zijn.

Arizona's State Capitol wordt een vesting

Gezien de grootte van het land, woont Biden niet eens zo ver van DC af. Hij was van plan anderhalf uur in de trein te zitten van zijn huidige woonplaats in Delaware naar zijn nieuwe stad, een treinreis die hij in zijn tijd als Senator eindeloos veel keren maakte, maar vanwege veiligheidsoverwegingen ziet hij daarvan af. Ook in Arizona kun je de naderende inauguratie vooral merken aan opgeschroefde beveiliging. En dan doel ik niet op mijn eigen suburb Chandler, waar je weinig merkt van dreigingen, maar op hoofdstad Phoenix. Arizona’s State Capitol is omringd door dubbele hekken en de beveiliging is flink opgeschaald na de FBI’s waarschuwing voor gewapende protesten in alle hoofdsteden van Amerika’s 50 staten. Politie van de staat Arizona, lokale politie en Arizona’s National Guard staan allemaal paraat om het rustig te houden. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen voor acute dreigingen in Phoenix, maar ze zullen toch veel meer op hun hoede zijn en geleerd hebben van de onrust op 6 januari, toen ook Phoenix niet werd overgeslagen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur