Is het crisis aan Arizona's grens?

President Biden’s eerste 100 dagen zitten er inmiddels op. Hij heeft al aardig wat van zijn lijstje kunnen afvinken, en heeft nog veel meer op zijn agenda staan. Waaronder Amerika’s immigratiebeleid moderniseren. Daarmee wil hij het vooral humaner maken. Hij voerde al enkele versoepelingen door en draaide maatregelen van zijn voorganger Trump terug. Niet iedereen is daar blij mee, vooral omdat dit voorjaar het aantal illegale migranten dat via de zuidgrens het land binnenkomt toeneemt. De Gouverneur van Arizona, Doug Ducey, is het zo oneens met Biden’s beleid, en vindt de situatie zo uit de hand lopen, dat hij de noodtoestand uitriep en de National Guard naar de grens stuurde. Anderen willen het niet per se een crisis noemen en stellen dat er naar het hele plaatje moet worden gekeken. Wat is er allemaal aan de hand in Arizona?

Cijfers

Laten we beginnen met de cijfers. In februari, Biden’s eerste hele maand als president, werden er ruim 100.000 migranten gesignaleerd die de zuidgrens overstaken. Dat is 28% meer dan in de februarimaand een jaar eerder. In maart dit jaar waren dat er ruim 172.000. In een maand tijd is het aantal met 71% gestegen. In april waren het er nog een beetje meer, met ruim 178.000 pogingen. In veel gevallen gaat het om families met kleine kinderen, of alleenreizende kinderen. In maart dit jaar werden bijna 19.000 alleenreizende kinderen aan de grens met Mexico gestopt, een recordaantal, in dus slechts een maand tijd. De detentiecentra waar zij terechtkomen, zijn niet geschikt voor kleine kinderen, en zijn bovendien overvol. Nou is dit nooit een prettige omgeving, maar door Covid kan het er extra gevaarlijk zijn. De Customs and Border Protection (CBP, de dienst verantwoordelijk voor grensbewaking) kon de grote aantallen migranten in maart niet aan, en zag zich gedwongen groepen migranten vrij te laten in kleine plaatsjes in Arizona, midden in de woestijn en zonder de juiste voorzieningen. En ook in mijn woonplaats Chandler. In april had de CBP dit al beter onder controle.

Republikeinen: Biden gooit grens open

Sommige Republikeinen zien hierin het bewijs: Biden gooit de grens open, en zie, daar komt een hele stroom aan migranten die illegaal ons land binnenkomt. En dat terwijl Biden Amerika’s beleid humaner wil maken. In plaats daarvan wordt het alleen maar inhumaan, menen zij. Zij spreken niet alleen van een grenscrisis, maar ook van een humanitaire crisis. Het lot van jonge kinderen wordt in de handen van de federale overheid gelegd, die als ouders moet optreden. En de federale overheid, zegt Gouverneur Ducey, is geen goede ouder. Samen met de Gouverneur van Texas riep Ducey President Biden op om zelf eens een kijkje te nemen aan de grens, omdat hij er nog nooit zelf is geweest. De twee Gouverneurs vinden dat Biden’s beleid van minder strenge grenscontroles, zorgverlening aan illegale migranten, en een duidelijke weg naar het Amerikaans staatsburgerschap illegale migratie alleen maar in de hand werkt. Omdat het ze makkelijk wordt gemaakt, er weinig straffen op staan, en ze ook nog een goed uitzicht hebben om te blijven.

Complexe context

Ook Arizona’s Democratische Senatoren, Kyrsten Sinema en Mark Kelly, spreken van een crisis, steunen de actie van de Gouverneur, en vinden dat er wat moet veranderen. De cijfers liegen niet. Maar geven die ook het hele beeld? Anderen wijzen erop dat je ook de context moet begrijpen. En die is vrij complex. Al sinds de jaren ’80 ontvluchten veel mensen hun land in Centraal-Amerika wegens armoede, natuurrampen en geweld, en zoeken een betere toekomst in de VS. In sommige jaren komen er meer asielzoekers deze kant op, en in andere jaren minder. Afgelopen najaar zorgden een orkaan en honger ervoor dat velen Guatemala en Honduras ontvluchtten. In tegenstelling tot Trump laat Biden alleenreizende kinderen wel toe in de VS, tenminste om ze hier hun asielstatus te laten afwachten. Dat biedt hoop voor families die hun kinderen hierheen willen sturen. Migranten krijgen hierdoor soms ook valse hoop, en durven een oversteek nu wel te wagen, waar Trump’s beleid hen veel meer afschrikte.

Daarnaast zijn er meerdere factoren in het spel. Zo zorgt de Covid pandemie voor oponthoud, en is de grens een bottleneck geworden. Onder Trump moesten migranten namelijk hun status afwachten in Mexico. Dat leidde tot grote groepen afwachtende migranten aan de Mexicaanse kant van de grens. Velen van hen zitten daar al meer dan een jaar, onder smerige en gevaarlijke omstandigheden, en zijn zo gefrustreerd dat ze nu proberen met velen tegelijk alsnog de VS binnen te komen. De regering Biden laat ook geleidelijk meer migranten toe om hun status af te wachten in de VS.

Degenen die kritisch zijn op Gouverneur Ducey’s beleid wijzen erop dat hij in zijn betoog de cijfers aanhaalt voor de hele zuidgrens, en niet die van alleen Arizona. Ook al ziet Arizona ook stijgende aantallen, de meeste immigranten die in deze staat aankomen worden meteen teruggestuurd naar Mexico. In de Rio Grande vallei in Texas is dit een heel ander verhaal.

De Rio Grande op de grens van El Paso, Texas, en Ciudad Juarez, Mexico

Wat is hierop Biden’s antwoord?

Biden zelf wijst de crisis aan de zuidgrens toe aan een jaarlijkse cyclus, die volgens hem ieder voorjaar grotere aantallen migranten naar de grens lokt dan in andere maanden van het jaar. In het voorjaar is er in de VS namelijk altijd extra vraag naar medewerkers in de agrarische sector en de bouw. Alleen spreken cijfers van de Border Patrol dit tegen: dit jaar zien we echt een piek, ook ten opzichte van het voorjaar van 2019. In 2020 lag dat aantal veel lager door de covid pandemie.

Biden zegt bovendien dat het overgrote deel van de illegale migranten onmiddellijk wordt teruggestuurd naar Mexico, onder de zogenaamde “Title 42” regel, die stelt dat migranten zonder de juiste papieren terug mogen worden gestuurd om volksgezondheidsredenen tijdens de COVID pandemie. Trump stelde deze regel vorig jaar in, en Biden laat het zo staan. Veel van deze uitgezette asielzoekers maken echter snel rechtsomkeert en proberen nogmaals de grens over te steken. Nog een oorzaak van het toenemende aantal grensbewegingen. We pakken weer even de cijfers erbij. In maart van dit jaar werden bijna 104.000 mensen teruggestuurd naar Mexico, officieel om het verspreiden van het Coronavirus tegen te gaan. Dat is 60% van het totale aantal nieuwe migranten in maart. En vorige maand, in april, werden ruim 111.000 migranten teruggestuurd naar Mexico, wat 63% is van het totaal aantal migranten die maand. Zoals ik hierboven al schreef, maakt Biden voor alleenreizende kinderen een uitzondering. Hij vindt het te gevaarlijk om hen terug te sturen. Maar de tijdelijke detentiefaciliteiten konden dit niet aan en gingen meer lijken op gevangenissen. Biden opende hierop nieuwe faciliteiten, waar kinderen nu sneller naar doorstromen vanuit die gevangenis-achtige opvangcentra.

De grensmuur in El Paso, Texas

Northern Triangle

Ondertussen wees Biden Vice-President Kamala Harris aan om de oorzaak van de migratie aan te pakken en zij zal hierin samenwerken met de landen Mexico, El Salvador, Honduras en Guatemala, oftewel de ‘Northern Triangle’. Van Republikeinse kant is er kritiek op Biden’s besluit om Harris met het migratievraagstuk te belasten, en het niet zelf op zich te nemen. Harris reist in juni af naar de Northern Triangle, veel te laat zeggen Republikeinen.

Nog even terug naar het begin van mijn verhaal. Is hier nou echt sprake van een crisis? Het is maar wie je het vraagt. Ja, zeggen de Gouverneurs van Arizona en Texas, en ook Arizona’s Senatoren. Maar de vier Sheriffs die de baas zijn over de politie in Arizona’s grens counties zijn verdeeld. Twee van hen ontvingen de National Guard met open armen; de andere twee weigerden de National Guard omdat zij vinden dat er geen crisis is. Een economische crisis, dat wel, maar geen migratiecrisis. De National Guard schiet de grenspolitie te hulp, verleent medische bijstand in detentiecentra, installeert en monitort camera’s aan de grensmuur, en analyseert satellietbeelden op zoek naar trends in smokkelroutes. Nee dank je, niet nodig, zeggen twee van de vier Sheriffs.




Alle foto's in mijn blog zijn door mij zelf gemaakt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur