Arizona's Muur

Vorige keer schreef ik over de muur langs de grens met Mexico. Deze keer zoom ik in op Arizona. De grens van Arizona met Mexico is ongeveer 370 mijl lang (bijna 600 km). Hoe lang de muur aan deze grens is, is niet meteen duidelijk te zeggen. Wat ik al eerder schreef, geldt ook voor Arizona: langs het grootste deel van de grens staat wel enige vorm van barricade. Dat kan een muur zijn om voetgangers tegen te houden, maar soms is het alleen een barricade voor voertuigen waar je te voet zo overheen stapt, en op weer andere plekken staat een ‘overig hek’. Onduidelijk is of die allemaal meetellen als ‘muur’.

Nogales

Vanaf wegen in Arizona die dicht langs de grens lopen is de hoge grensmuur goed te zien. Zoals in Nogales, een stad die deels in Zuid-Arizona en deels in de Mexicaanse staat Sonora ligt. De grens loopt dwars door de zustersteden, ook wel Ambos Nogales genoemd. Een hoge, indrukwekkende muur deelt de stad al sinds 1995 in tweeën. Voor de originele grensmuur moeten we nog verder terug in de tijd, naar 1918. Toen was het Mexico die de opdracht tot bouwen gaf, met het verzoek of de VS hetzelfde konden doen. Maar de muur zoals die er vandaag staat en die de stad echt in tweeën splitst, stamt dus uit 1995.

Met de auto en te voet steek je gemakkelijk op een legale manier de grens over van de VS naar Mexico, mits je dus over de juiste papieren beschikt. Andersom duurt het een stuk langer. Veel mensen steken die grens dagelijks over vanwege hun werk, of doen boodschappen aan weerskanten van de grens. De handel bloeit. Al is dat wel verminderd sinds de komst van de muur. Genoeg gevallen ook die niet zomaar de oversteek kunnen maken. Aan weerskanten van de grensmuur staan mensen met elkaar te praten. Met familie, vrienden, lotgenoten. Zoals ik al eerder beschreef, is de muur geen ‘echte muur’, maar kun je er doorheen kijken, en zo kunnen mensen aan beide kanten van de grens met elkaar praten.


Wat vindt Arizona van de muur?

De muur verdeelt niet alleen twee landen, maar ook Arizona’s bevolking in figuurlijke zin. Toen Trump bijna een jaar aan de macht was, wees een enquête uit dat tweederde van Arizona’s inwoners tegen Trump’s muur was. En dat voor een (toen nog) Republikeinse staat én grensstaat, dat maakt het best interessant. Arizona heeft dan ook van oudsher goede banden met Mexico. Een meerderheid gaf de voorkeur aan een beleid dat handel en de levensstandaard aan de grens vooropstelt, in plaats van een strenge grenscontrole. Ook al nam Arizona in het verleden strenge anti-immigratiewetten aan, het merendeel stond toch niet per se negatief tegenover immigranten. Zo geloofden de meesten niet dat immigranten banen inpikken en criminaliteit met zich meebrengen. Het grootste deel vond zelfs dat immigranten goed zijn voor de economie en de Amerikaanse samenleving beter maken. Belangrijk is om hier wel bij te vermelden dat de meerderheid in Arizona immigranten respecteert, maar dan wel legale immigranten. En die opvatting verschilt dan weer niet zoveel van Trump.


Grensstad Douglas

Een meerderheid: het woord zegt het al. Dan moet er ook een minderheid zijn die de muur wél een aanwinst vindt. En dus niet blij is met Biden’s bouwstop. Neem nou de burgemeester van Arizona’s grensstad Douglas. Die vindt dat zijn stad juist profiteert van de bouw van de muur, door de vele bouwvakkers van buiten de staat die er kwamen werken. Dat heft een groot nadeel, een afname van de handel met Mexico, weer op. Bovendien, beargumenteert hij, helpt de muur illegale handel tegen te gaan en gaat de veiligheid erop vooruit. Dat is nou precies een heikel punt: anderen zeggen weer dat het alleen zorgt voor schijnveiligheid, zeker geen veiligheid voor iedereen garandeert en het probleem alleen verplaatst. Bovendien wordt de grensregio als war zone neergezet. Onterecht, volgens sommige. Wetenschappers van de University of Arizona zeggen dat er nauwelijks bewijs is dat de muur drugs en illegale migranten in de VS tegenhoudt. In het eerste geval vinden smokkelaars wel andere manieren om hun waar het land in te krijgen. En in het geval van illegale migratie: het grootste deel van de illegale immigranten komt eerst op een legale manier het land binnen, laat hun visum verlopen en gaat vervolgens niet meer weg.

Tohono O'odham

Tegenstanders van de muur wijzen ook op de impact op natuurgebieden en het eeuwenoude land van Indianenstammen. Neem het Indianenreservaat van de Tohono O'odham stam. De Tohono O’odham is een Indianenstam of liever gezegd Native American volk dat leeft in een eigen gebied dat deels in Zuid-Arizona ligt en deels over de grens met Mexico. Hun reservaat is meer dan 11.000 km2 groot (meer dan een kwart van Nederland) en is daarmee qua oppervlakte het derde grootste Indianenreservaat in de VS. De internationale grens loopt dwars door hun land over een lengte van 62 mijl (100 km). Hun land ligt daar al eeuwenlang, lang voordat er een internationale grens was. Er zijn ongeveer 34.000 Tohono O’odham, van wie er 2000 in Mexico wonen. Het Tohono O’odham volk is tegen de grensmuur om culturele, milieu- en historische redenen. Zij zeggen zelf zo’n $3 miljoen per jaar en 60% van hun tijd te besteden aan grenscontroles. Voorstanders van de muur zeggen dat Mexicaanse drugskartels dit volk infiltreren en Tohono O’odham rekruteren als smokkelaars. De Native Americans erkennen dit probleem en zeggen het zelf aan te pakken, maar zien een muur niet als de oplossing.

Beschermd natuurgebied

De grens baant zich ook een weg dwars door beschermd natuurgebied, met alle gevolgen van dien voor bedreigde dieren en planten. Want zelfs in de woestijn groeien bijzondere planten, waaronder verschillende cactussoorten. Zoals in het Organ Pipe Cactus National Monument, door de VN aangewezen als “international biosphere reserve”, waar bouwvoertuigen dwars doorheen rijden om de muur te bouwen. Voor bedreigde diersoorten kan de muur het laatste zetje zijn richting uitsterven in de VS. De jaguar bijvoorbeeld is in Arizona toch al uiterst zeldzaam, en wordt zeer zelden gespot tijdens een uitstapje uit Mexico. Als de muur wordt doorgetrokken langs de hele grens wordt het voor de jaguar onmogelijk om nog de VS in te komen vanuit Mexico.

Bouw maakt oversteek toegankelijker

Niet alleen de muur zelf kan flora en fauna bedreigen, de bouw alleen al kan schadelijk zijn. Voor de bouw zijn stukken rots opgeblazen om grensgebieden toegankelijk te maken voor bouwvoertuigen en zijn paden en wegen aangelegd. Op deze manier is natuurgebied verwoest voor kleine stukken muur. Er wordt beweerd dat de aanleg van deze paden naar de muur illegale migratie zelfs makkelijker maakt, omdat je ook te voet over die paden kan. Terwijl het er voor de komst van de muur te steil en te ruig was. Een extra reden om naar deze nieuwe plekken uit te wijken voor een klim over de muur, denken sommige. Hoe ze dan over zo’n hoog hek heen klimmen? Ze bevestigen strips van dun materiaal aan de palen van het hek (want het is eigenlijk geen muur) en maken een soort ladder. En worden dus geholpen door de wegen die nu langs de muur zijn aangelegd.

Zoals ik mijn verhaal al begon, is Arizona verdeeld over de “muur kwestie”. Voor sommige werkt de muur juist wel, bijvoorbeeld inwoners die een eigen stuk land aan de grens hebben. Zij zien minder overstekers op hun eigen terrein. En heel wat mensen zullen hun gelijk halen uit het feit dat detentiecentra aan de grens overvol raken, en dit als een teken zien dat Biden’s beleid niet werkt. Hierover een andere keer meer!



Alle foto's in mijn blog zijn door mij zelf gemaakt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?