Arizona's Republikeinse Partij slaat af naar rechts, herkiest controversiële partijvoorzitter en censureert drie prominente leden.

President Biden heeft zijn intrek genomen in het Witte Huis, mede dankzij de kiezer in Arizona. Arizona’s Senaatszetels worden allebei bezet door Democraten. Als het aan Arizona’s Republikeinen ligt draaien ze dit bij de volgende verkiezingen terug. Afgelopen weekend werd tijdens een partijbijeenkomst duidelijk hoe zij dat pad willen inslaan. Door de huidige, controversiële, partijvoorzitter te herkiezen, en drie prominente leden te censureren.

Wat betekent censureren?

Censureren is een formeel en publiek statement van afkeuring. Ook wel een berisping genoemd. Dit kan worden gedaan als een groep vindt dat de acties van iemand haaks staan op de normen en waarden die voor die groep acceptabel zijn. In dit geval is die groep de Republikeinse Partij in Arizona (Arizona Grand Old Party oftewel AZ GOP), met herkozen voorzitter Kelli Ward aan het hoofd. Censureren gaat minder ver dan impeachment, en heeft verder geen gevolgen zoals afzetten. Maar het geeft dus wel een signaal af.

Het prominente drietal dat is gecensureerd bestaat uit Arizona’s eigen Gouverneur, Doug Ducey; voormalig Senator en Afgevaardigde Jeff Flake; en de weduwe van voormalig Senator John McCain: Cindy McCain. Een introductie van de hoofdrolspelers.

Doug Ducey

Doug Ducey is sinds 2015 Gouverneur van Arizona en is bezig aan zijn tweede termijn. Hij begon als gematigd Republikein die afstand hield van Trump. Maar die afstand werd steeds kleiner, en hoe belangrijker Arizona werd voor Trump, hoe uitgesprokener Ducey’s steun aan Trump werd. Totdat Biden in Arizona won, en Ducey de taak had om die winst officieel te ondertekenen. Na een paar weken zwijgen, erkende hij Biden uiteindelijk als winnaar. Dat hij zijn plicht als Gouverneur deed door de uitslagen te certificeren werd hem door de Republikeinse Partij niet in dank afgenomen. En dat hij tijdens dit certificeren hoogstpersoonlijk werd gebeld door Trump, en dat telefoontje negeerde, al helemaal niet. Toen brak een felle woordenwisseling uit op Twitter tussen Trump en Ward aan de ene kant en Ducey aan de andere kant.

Volgens de AZ GOP is Ducey’s handelen in de COVID pandemie reden om hem te censureren. De noodmaatregelen die hij heeft ingesteld zouden persoonlijke vrijheid teveel inperken en dat zou ongrondwettelijk zijn. Anderen vinden juist dat Ducey te weinig doet tegen het zich almaar uitbreidende coronavirus in Arizona. Van eind maart tot half mei 2020 gold er een “stay at home order”. Na het opheffen van deze lockdown stelde hij nieuwe beperkende maatregelen in, maar van een nieuwe lockdown is geen sprake, ondanks uit de hand lopende cijfers.

Ducey zegt zelf weinig aandacht te besteden aan deze berisping en vindt dat zijn partij er beter aan doet mensen toe te voegen dan eruit te gooien.

Jeff Flake

Jeff Flake was van 2001-2013 lid van het Huis van Afgevaardigden namens Arizona; en Senator van 2013-2019. Hij was een van de meest kritische Senatoren ten aanzien van Trump, hoewel hij toch vaak voor zijn beleid stemde. Ook na zijn tijd in het Congres bleef hij kritisch, en verkoos hij Biden boven Trump in de presidentverkiezingen. Daarom is hij nu door zijn eigen partij gecensureerd. Omdat hij de Republikeinse Partij veroordeelt, populisme afwijst, en globalisme verkiest boven de belangen van het Amerikaanse volk. AZ’s GOP raadt hem aan lid te worden van de Democratische Partij. Hij tweette een veelzeggende foto van zichzelf, samen met Doug Ducey en Cindy McCain, bij de inauguratie van President Biden, met veelzeggend commentaar: “Good company”. 

Cindy McCain

Cindy McCain is de weduwe van de in 2018 overleden populaire Senator John McCain. Zij is gecensureerd vanwege haar steun aan links en “globalistisch” (en niet patriottistisch) beleid en kandidaten. Hier wordt met name gedoeld op haar openlijke steun aan Biden en niet aan Trump, en haar oproep aan mede Arizonans om ook op Biden te stemmen. AZ’s GOP voelt zich hierdoor verraden, want het heeft hen vermoedelijk aardig wat stemmen gekost. Zelf zegt mevrouw McCain in goed gezelschap te verkeren, namelijk dat van haar man – hij werd in 2014 gecensureerd door zijn eigen partij. Ze zegt het een grote eer te vinden om bij een groep Arizonans te horen die zich inzetten voor de staat en het land, en zal dit dragen als een “badge of honor”.  

Kelli Ward

Kelli Ward heeft twee keer geprobeerd deel te nemen aan Senaatsverkiezingen voor Arizona, maar beide keren verloor ze in de primaries (voorverkiezingen). Sinds 2019 is zij voorzitter van Arizona’s Republikeinse Partij en afgelopen weekend werd ze tijdens de partijbijeenkomst herkozen voor een termijn van twee jaar, zij het met een krappe meerderheid. Ward staat bekend als een trouwe Trump aanhanger. Zij weigerde zich neer te leggen bij Trump’s verkiezingsnederlaag en spande meerdere rechtszaken aan. Ook juichte ze aan het begin van de coronacrisis protesten tegen Gouverneur Ducey’s “stay at home order” toe.

De krappe meerderheid waarmee Ward werd herkozen als voorzitter geeft overigens aan dat niet iedereen het ermee eens was. Sommigen vinden haar te extreem en ze zou kiezers wegjagen. Bovendien gingen onder haar voorzitterschap de presidentsverkiezing en beide Senaatszetels verloren. Haar belangrijkste uitdager laat het er overigens niet bij zitten. Zijn reactie? Een audit van de verkiezing om het voorzitterschap.

Republikeinen staan voor dilemma

Dat Arizona’s GOP moet kiezen hoe het verder wil na meerdere verloren verkiezingen staat niet op zichzelf. Ook de landelijke Republikeinse Partij staat voor een dilemma. Wil het afstand nemen van Trump, en daarmee de meer gematigde kiezer (die hard nodig is om verkiezingen te winnen) terug veroveren? Of loop je dan juist kans dat Trump een eigen beweging opricht, en zijn grote groep trouwe aanhangers meeneemt? Met twee aparte groepen maak je al helemaal geen kans meer tegen de Democraten. Of blijf je trouw aan Trump, die nog altijd een zeer grote aanhang heeft? Maar is die trouwe aanhang genoeg om toekomstige verkiezingen te winnen? Vervreemd je je dan niet van die meer gematigde kiezer? Het is een groot dilemma, dat dus ook speelt binnen de Republikeinse Partij in Arizona.

Doodlopende straat

Op de partijbijeenkomst van 23 januari ging het dan ook over de toekomst: hoe nu verder na de verloren verkiezingen in november. Met de herverkiezing van voorzitter Ward en het breken met andersdenkenden laat de partij zien waar heen wil: het blijft loyaal aan Trump en schuift op naar rechts, in plaats van naar de gematigde kant. De scheur binnen de partij die al na de verkiezingen ontstond lijkt hierdoor eerder te worden vergroot dan gerepareerd. En dat kan schadelijk zijn voor de toekomst van de partij, die graag weer verkiezingen wil winnen. Als het zo door gaat, kan de ingeslagen weg wel eens een doodlopende straat zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur