Signed, sealed, delivered. Arizona's uitslagen zijn officieel


De verkiezingsuitslag in Arizona is gecertificeerd en daarmee is het officieel: Biden en zijn 11 kiesmannen winnen. Normaal gesproken een formaliteit, maar dit jaar staat Arizona’s certificering oftewel de “canvass” in de schijnwerpers, ook in die van de President zelf. Vanwege vermeende fraude proberen Trump en zijn campagneteam dit tot op het laatste moment aan te vechten. En dan ook echt tot op het laatste moment, want gelijktijdig met het vaststellen van de uitslag vond in Phoenix nog een bijeenkomst plaats. Namelijk die van Trump’s advocaten.

Zitting of persconferentie?

Trump zelf kondigde deze meeting op Twitter aan als een “Arizona State Legislative Hearing on election fraud”. Dat zou betekenen dat Arizona’s Huis van Afgevaardigden bijeenkwam om te praten over vermeende verkiezingsfraude. Maar het bleek niet te gaan om een zitting maar om een persconferentie in een hotel in Phoenix met Trump’s campagne advocaten, onder wie Rudy Giuliani, en een aantal Republikeinse Afgevaardigden in Arizona. Volgens Trump bracht deze bijeenkomst totale corruptie aan het licht.

De bijeenkomst was georganiseerd door een Republikeins lid van Arizona’s House of Representatives, wiens bedoeling het was om een officiële commissievergadering op te zetten. Hij kreeg hier geen toestemming voor. Toch wilde een aantal Republikeinse vertegenwoordigers doorgaan met deze bijeenkomst, en zo gebeurde het dat die om precies dezelfde tijd plaatsvond als het certificeren van de verkiezingsuitslagen.

Vermeende verkiezingsfraude

Trump’s campagneteam vroeg Arizona’s Congres om wat te doen aan de “corrupte” verkiezingen in Arizona. Er werd vooral gesproken over de stemmachines (van Canadese makelij en mogelijk makkelijk te manipuleren) en fraude met het verifiëren van handtekeningen. Tenslotte belde Trump in hoogsteigen persoon in, waarbij hij Arizona’s verkiezingen de grootste oplichterij ooit noemde en Democraten arrogant vond vanwege het stelen van verkiezingen.

Hail to the Chief

Dan even terug naar die andere bijeenkomst, de officiële canvass. De uitslagen werden onder andere ondertekend door de Republikeinse Gouverneur Doug Ducey. Daarmee riep hij niet alleen Biden uit tot winnaar, hij bevestigde ook dat de Democraat Mark Kelly versneld (gisteren al) kon worden geïnaugureerd in de Senaat (eerder dan andere Senatoren). Een formaliteit, zou je zeggen. Juist bij het ondertekenen door de Gouverneur gebeurde er toch iets onverwachts. Toen Ducey zijn handtekening zette ging zijn telefoon af. Hij haalde hem uit zijn zak en drukte de ongewenste beller weg. Ringtone: “Hail to the Chief”. In een interview deze zomer vertelde hij dat die ringtone speciaal is ingesteld voor één contact: het Witte Huis. Bij navraag bevestigde hij dat het inderdaad Trump was die belde.

Het ondertekenen en daarmee officieel maken van Arizona’s uitslagen (en het negeren van zijn telefoontje) werd hem niet in dank afgenomen door sommigen en Ducey kreeg er flink van langs van Trump op Twitter. Die vroeg zich openlijk af wat er mis is met Ducey en waarom hij zo’n haast heeft om een Democraat in het zadel te helpen, zeker nu vreselijke taferelen van fraude aan het licht komen in Trump’s bijeenkomst.

Ruzie in Arizona’s Republikeinse Partij

Ducey staat van alle kanten onder druk. Van de Democraten en degenen die geen fraude zien in deze verkiezingen – zij vinden dat hij te lang stil is geweest. Ook over zijn aanpak van de coronacrisis verschillen de meningen nogal. Hij begon als gematigde Republikein maar trok steeds meer naar Trump toe. Dat lijkt nu over te zijn. Ducey gaf een uitgebreide reactie op Trump’s kritiek, legde nog eens uit hoe het proces in Arizona werkt, dat deze staat een lange geschiedenis van stemmen per post heeft, dat er wetten zijn die fraude voorkomen, en dat hij het volste vertrouwen heeft in Arizona’s verkiezingen. Hij eindigde met dat hij een eed heeft afgelegd en zijn verantwoordelijkheid serieus neemt.

Ook de Voorzitter van de Republikeinse Partij in Arizona, Kelli Ward, een trouwe Trump aanhanger, moet niks meer van Ducey hebben. Haar reactie op Twitter op zijn verdediging van Arizona’s verkiezingen: “shut the hell up”. Ze zegt dat integriteit in Arizona’s verkiezingen ontbreekt, punt uit. Volgens Ducey is het gevoel wederzijds. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Hoe nu verder

Samen met Wisconsin was Arizona de laatste van de 6 staten waar President Trump rechtszaken had aangespannen die de uitslag heeft gecertificeerd. Het campagneteam van Trump heeft tot morgen (vrijdag) de tijd om de uitslagen aan te vechten. Vandaag buigt de rechter zich over een verzoek van Kelli Ward om de verkiezingsuitslag ongeldig te verklaren op basis van 2 stemmen voor Trump die zouden zijn weggegooid. Onder het mom van als er uit een steekproef al 2 frauduleuze gevallen naar voren komen, dan moeten er veel meer voorbeelden zijn. Naar verwachting duurt deze rechtszaak nog de hele dag, maar zou het niets meer aan de uitslag kunnen veranderen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur