Arizona's controversiële audit

De verkiezingen zijn al lang voorbij, maar ongetwijfeld herinneren veel mensen zich nog goed hoe spannend de strijd was tussen Biden en Trump in Arizona, en dat Biden hier aan het langste eind trok. Die uitslag laat de Republikeinse Partij in Arizona maar niet los. Ruim 7 maanden later praat deze staat er nog steeds over. En dat komt door een audit die nu al 2 maanden aan de gang is. Daarbij worden alle 2,1 miljoen uitgebrachte stemmen in Maricopa County (het district waar hoofdstad Phoenix onder valt) met de hand herteld én geïnspecteerd, al is het niet duidelijk waarop precies. De verwachting is dat de handmatige hertelling deze week wordt afgerond; de inspectie gaat nog even door.

Clown show

Nou is het niet per se iets nieuws dat er een audit wordt gedaan na verkiezingen. Niet dat het een standaardprocedure is, maar het komt vaker voor. Echter, déze specifieke audit die op dit moment in Arizona wordt uitgevoerd is ongekend. Bijnamen van de audit zijn “clown show”, “comedy” en “tragedy”, om er maar een paar te noemen.

Waarom is deze audit dan zo bijzonder? Het is een extra audit, uitgevoerd door een controversieel bedrijf zonder ervaring in verkiezingsaudits, en met een Trump aanhanger als CEO.

Introductie

Het gaat om een audit van de federale verkiezingen van november 2020: de verkiezingen voor President, Senaat en Congres. Specifiek gaat het om 2,1 miljoen uitgebrachte stemmen in Maricopa County, zoals ik hierboven aangaf. De audit werd in december 2020 door Arizona’s State Senate aangevraagd. De Republikeinen hebben hierin een meerderheid. Zij wilden een “forensische analyse” van onder andere stembiljetten en telmachines. Na veel gedoe en rechtszaken over en weer werd een audit toegestaan. Die zou worden uitgevoerd door twee onafhankelijke bedrijven. 

Audit afgerond, en de volgende begint

En die audit startte op 17 februari 2021. Die wees een paar dagen later uit dat de stembiljetten correct waren geteld; telmachines waren niet gehackt of verbonden met het internet. Daarna volgde echter een uitspraak van een rechter dat alle stembiljetten en telmachines aan de Senaat van Arizona moesten worden overhandigd zodat zij hun eigen éxtra audit en een nauwkeurige check van ‘voter information’ kunnen uitvoeren. Die nieuwe audit wordt uitgevoerd door het bedrijf Cyber Ninjas, waarvan de CEO openlijk zijn theorieën over verkiezingsfraude op sociale media deelde. De CEO was ook betrokken bij pogingen om verkiezingsuitslagen in Michigan ongedaan te maken. Bovendien heeft dit bedrijf geen aantoonbare ervaring in verkiezingsaudits.

Kiezer heeft recht op antwoorden

Wat wil Arizona’s Republikeinse Partij met de audit bereiken? Officieel het krijgen van antwoorden op vragen van vele bezorgde kiezers die geen vertrouwen meer hebben in de integriteit van Arizona’s kiessysteem. Zij willen duidelijkheid, en verwachten die met deze audit te krijgen. Het gaat hen ook niet om het omverwerpen van de verkiezingsuitslag. Hoewel voormalig President Trump eind mei nog geloofde dat de uitkomst van de audit de uitslag ongedaan kon maken, en hem terug in het Witte Huis kon krijgen. Verkiezingsconsultants uit de rest van het land wijzen op partijdigheid en een gebrek aan transparantie bij de nieuwe audit van de Senaat.

De Senaat krijgt 60 dagen de tijd en een budget van $150.000, maar vooraf lijkt het al onwaarschijnlijk dat de audit binnen deze kaders kan worden uitgevoerd. Vlak voordat de nieuwe audit echt van start gaat, spant Arizona’s Democratische Partij een rechtszaak aan om de audit te stoppen wegens zorgen over een gebrek aan beveiliging en bescherming van de stembiljetten, telmachines, en informatie over kiezers. Tevergeefs.

Nieuwe audit gaat van start

Op 23 april 2021 gaat de audit toch echt van start, in een stadion in Phoenix. Als die handmatige hertelling achter de rug is, wordt de geldigheid van de stemmen geverifieerd. Hierbij wordt gekeken naar kiezersinformatie: of iemand wel kiesgerechtigd is (bijvoorbeeld of iemand wel Amerikaan is, en niet al overleden is). Hoe dit precies wordt uitgevoerd, is niet duidelijk. Tenslotte worden de telmachines onderzocht op eventuele manipulatie of hacks tijdens het stemmen tellen.

Waarnemers

Het is niet meteen duidelijk of er een gelijke afvaardiging van beide partijen zal zijn. Ook bestaan er vraagtekens over de privacy van kiezers en de toegankelijk voor waarnemers en media. In de eerste dagen blijkt die toegang beperkt en is er niemand die namens de auditors vragen beantwoordt. Een rechter beslist dat het controversiële bedrijf dat de audit uitvoert met een gedetailleerde beschrijving moet komen van hoe het de audit uitvoert, want dat ontbreekt. Ook na het delen van dit uitgebreide document blijven vele vragen onbeantwoord, zoals waarom medewerkers de stembiljetten onder uv-licht onderzoeken, en wat zij precies onderzoeken aan de telmachines. Bovendien: hoe zorgen ze ervoor dat alles binnen tijdslijnen en budget wordt uitgevoerd, en wie betaalt eventuele extra kosten?

Vlak voor de oorspronkelijke deadline van 14 mei wordt inderdaad duidelijk dat die niet gehaald gaat worden. De huur van het stadion wordt verlengd tot 30 juni. Wel moet er een week lang plaats worden gemaakt voor diploma-uitreikingen van verschillende high schools, die de ruimte al lang van tevoren hadden afgehuurd.

Bamboevezels

Stembiljetten zouden ook worden gecontroleerd op bamboevezels. Dit vanwege speculatie dat nep-biljetten uit Zuid-Korea in omloop zouden zijn. Met behulp van microscopen zou worden vastgesteld of het door een mens is ingevuld, of mogelijk door een machine. In dat laatste geval zou er grootschalige fraude aan het licht kunnen worden gebracht, maar daar is tot nu toe geen bewijs voor gevonden.

Lopende band

Een redacteur van de Washington Post die bij de audit aanwezig was als waarnemer, met meer dan 10 jaar ervaring met verkiezingen, hertellingen en audits, schrijft nog nooit zo’n slecht georganiseerde en slecht uitgevoerde audit te hebben gezien. Zij beschrijft een lopende band met daarop de stembiljetten. Stemmentellers krijgen een paar seconden per stembiljet om te noteren welke stem daarop was uitgebracht voor de Presidents- en Congresverkiezing. Als zij erachter komen dat zij een stembiljet hebben gemist, kunnen zij de lopende band stopzetten, maar zij werken onder grote druk.

Extra personeel

Verder is er een poging extra personeel te werven voor het handmatig hertellen van de stemmen. Het is onduidelijk wie deze werving leidt, en wie ervoor betaalt, maar deze is deels gericht op conservatieve groepen. Sommige recruiters hebben zelf extreemrechtse overtuigingen. De Democratische Partij in Arizona zegt niet te zijn benaderd voor het werven van extra personeel.

Bovendien was Arizona’s Republikeinse Partij aanvankelijk van plan om de deuren langs te gaan in Maricopa County, en inwoners te vragen naar hun stemgedrag. Dit plan werd echter overboord gegooid na een brief van het federale Ministerie van Justitie in Washington D.C., waarin zij hun zorgen uitten over het schenden van mensenrechten als gevolg van kiezersintimidatie. Later wordt bekend dat een non-profit organisatie van een fervent Trump aanhanger de achtergrondonderzoeken van de stemmentellers gaat uitvoeren.

Toegang tot routers

Tijdens de audit zegt Arizona’s State Senate toegang te willen tot routers en wachtwoorden van telmachines. De Democratische Sheriff van Maricopa County, Paul Penzone, vindt dit een roekeloos en onverantwoord idee. Dit zou zijn gehele wetshandhavingsbureau in gevaar kunnen brengen, meent hij. Bovendien zouden allerlei beschermde gegevens bloot kunnen komen te liggen, waaronder Social Security informatie (vergelijkbaar met Nederlandse BSN). De Senaatsvoorzitter houdt vol dat deze eis al vanaf het begin duidelijk was, en geen verrassing zou mogen zijn.

Database verwijderd of niet?

Arizona’s Senaatsvoorzitter beschuldigt Maricopa County van het verwijderen van verkiezings-databases en knoeien met bewijs. Ook Trump gaat hierop in, zegt dat de volledige database van Maricopa County in Arizona is verwijderd, en noemt dit een ‘verkiezingsmisdaad’. Maricopa County’s Recorder, Republikein Stephen Richer, is de verantwoordelijke voor kiezersregistratie en noemt deze beschuldiging een krankzinnige leugen. Maricopa County antwoordt dat de Senaat gewoon niet goed heeft gezocht.

Politieke pelgrimstocht

Enkele andere staten lijken het voorbeeld van Arizona’s audit te volgen: ook in Georgia, Michigan en New Hampshire bestaan initiatieven voor een soortgelijke audit. Fox News, dat bekend staat als conservatief medium, omschrijft Arizon’s audit als zijnde onder toeziend oog van een Trump aanhanger die complottheorieën over de verkiezingen promoot. Fox noemt Phoenix “ground zero” in de “stop the steal” beweging, die steun wil vinden voor complottheorieën die suggereren dat de verkiezingsoverwinning was gestolen van voormalig President Trump. Arizona zag al meerdere prominente Republikeinen op een politieke pelgrimstocht komen, om te kijken hoe de verkiezingsaudit er hieraan toegaat. Volgens Fox is een pelgrimstocht door Republikeinen naar Arizona niets nieuws; zij zien doorgaans goede publiciteit in een foto voor de grensmuur met Mexico. Nu zijn ze hier echter om een andere reden: de audit dus. De meest recente bezoekers zijn Congresleden uit Pennsylvania, die erg enthousiast zijn over de audit en zo’n zelfde soort audit ook graag in hun eigen staat zien.

Onafhankelijke, professionele auditors die door de krant Arizona Republic zijn geraadpleegd, willen de audit geen audit noemen, maar spreken van een analyse of onderzoek. Ook andere media beschrijven de audit als een schijnvertoning, geldverspilling voor de belastingbetaler, en een bedreiging van het vertrouwen in de democratie. Dit terwijl voorstanders van de audit juist het vertrouwen in de democratie willen herstellen door antwoorden te krijgen op vragen over verkiezingsfraude.

Huidige stand van zaken

De handmatige hertelling is inmiddels vrijwel helemaal afgerond, op ongeveer 50.000 stembiljetten in braille na. De auditors zoeken nu een jurist die braille kan lezen. Dit betekent overigens niet dat de hertelling er ook bijna opzit. De stembiljetten moeten namelijk ook nog worden onderzocht.

Er blijven dus veel onduidelijkheden rondom de audit. De grootste vraagtekens blijven bestaan rondom de (on)partijdigheid, onafhankelijkheid en transparantie van de audit. Bovendien is onduidelijk waarop de stembiljetten en telmachines precies worden onderzocht. Daarnaast, wie betaalt de extra kosten van de audit, die waarschijnlijk een hoger prijskaartje heeft dan de $150.000 in het budget van Arizona’s Senaat? Tot slot is de eerste deadline van 14 mei niet gehaald, en volgt de nieuwe deadline van 30 juni al over een paar dagen.

  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur