Build the wall: wat is ervan waargemaakt?

“Build the wall”. Het was een van oud-President Trump’s belangrijkste verkiezingsbeloftes in 2016. Eén van Biden’s eerste acties als nieuwe president was om de bouw van die omstreden muur langs de grens met Mexico weer stop te zetten. En dat komt hem op forse kritiek te staan nu het aantal vluchtelingen aan de zuidgrens rap toeneemt.

Ik kijk terug naar vier jaar Trump: wat heeft hij waargemaakt van zijn belofte?

Gaat het echt om een muur?

De grens tussen de VS en Mexico is bijna 2000 mijl lang (3145 km). Vandaag de dag staat langs ruim 700 mijl (ruim 1100 km) van die grens een muur. Deze lange zuidgrens loopt over bergen, door woestijnen, langs de rivier Rio Grande en door bewoond gebied en zelfs grote steden. En dus dwars door vele kilometers onherbergzaam gebied dat toch al vrijwel onmogelijk is om te voet over te steken. Dat valt mij ook op als ik van Arizona naar San Diego, Californië, een stuk langs de grens rijd. Zeker in de zomerhitte, maar ook in koude winternachten, lijkt het bijna niet te doen om in die omgeving te overleven zonder eten, drinken, schaduw en de juiste kleren. Vanwaar dan toch die behoefte aan een lange muur? Het lijkt of Trump zichzelf dezelfde vraag stelde nadat hij was gekozen in 2016, en daarop zijn doelstelling bijstelde: niet de héle grens heeft behoefte aan een muur, omdat er ook veel natuurlijke barrières zijn. Al doelt hij vooral op de Rio Grande, en niet op de woestijn in Arizona.

Even voor de duidelijkheid, het gaat hier niet daadwerkelijk om een muur. Ook al had Trump het in zijn campagne in 2016 over een betonnen muur, dit stelde hij later bij. Je moet meer denken aan een heel hoog hek van staal (5-9 m hoog), met verticale palen waar je doorheen kan kijken, zodat je ziet wat er aan de andere kant gebeurt. Soms is de muur versterkt met prikkeldraad bovenop, met wegversperringen en extra barricades ervoor, en met sensoren en camera’s. Andere delen bestaan alleen uit gaas, prikkeldraad of hout.

Geschiedenis van de muur

Behalve Arizona grenzen de staten Californië, New Mexico en Texas ook aan Mexico. In al deze staten staan stukken muur langs delen van de zuidgrens. Texas heeft de langste grens met Mexico, maar ook de meeste kilometers zonder muur. Hier zorgt de rivier Rio Grande voor een natuurlijke grens tussen de twee landen.

De Amerikaans-Mexicaanse grens zoals wij die nu kennen bestaat sinds 1853. De eerste barricade werd gebouwd tussen 1909 en 1911 door de VS; Mexico volgde in 1918. In de jaren ’20 en ’40 van de vorige eeuw is het bouwen van een muur hervat, maar erg hard ging dat toen nog niet. Pas in 1993 werden er nieuwe stukken grensmuur gebouwd, in opdracht van de regering Clinton. Onder de presidenten Bush en Obama ging het echt hard. Toen Trump in 2017 begon als president stond er een muur van 654 mijl (zo’n 1050 km).











“Build the wall and make Mexico pay for it”

Wat heeft Trump ervan waargemaakt? Eenmaal gekozen als president, was Trump’s (aangepaste) doel 450 mijl aan muur neer te zetten, oftewel ruim 700 km. Volgens de Customs and Border Protection (CBP), de overheidsorganisatie die de grenzen bewaakt, is hij daarin geslaagd. Het merendeel betreft vervanging van bestaande stukken muur. Die stukken waren oud, beschadigd of niet hoog genoeg. Zo stonden op sommige stukken grens alleen barrières die voertuigen tegenhouden, maar waar je te voet zo doorheen loopt. Die zijn deels vervangen door een hoge muur. Volgens het CBP is er 40 mijl (64 km) nieuwe muur gebouwd op plekken waar eerder nog geen muur stond. Overigens verschillen de cijfers hierover nogal. Niet iedere bron telt elke barricade mee als ‘muur’.

Al die kilometers staal en beton zijn niet door Mexico betaald. Integendeel, Trump’s muur met een prijskaartje van $15 miljard is door de Amerikaanse belastingbetaler betaald. De wat duur uitgevallen muur is deels gefinancierd door het Congres. De (toen nog) president deed verschillende pogingen om meer financiering los te krijgen, waaronder het uitroepen van de noodtoestand aan de zuidgrens en het weigeren te ondertekenen van de overheidsbegroting van 2019 als daarin geen geld werd vrijgemaakt voor de muur. Dit laatste leidde tot de langste “shut down” van de federale overheid in de geschiedenis, van maar liefst 35 dagen. Maar het overgrote deel van de financiering, $10,5 miljard, is afkomstig uit andere potjes en fondsen binnen de federale overheid, met name van het leger. Omgerekend kost Trump’s paradepaardje bijna $20 miljoen per mijl oftewel per 1,6 km.

We Build the Wall

Naast overheidsgeld is er ook privégeld ingezameld voor de bouw van de muur, maar dit bleek niet zo’n succes. De organisatie “We Build the Wall” zamelde zo’n $25 miljoen in, kreeg $1,7 miljard aan contracten van de regering Trump en bouwde een muur van ongeveer 3 mijl (4,8 km) op privéterreinen. Al snel werd duidelijk dat die muur voor bodemerosie zorgde en daarmee overstromingsgevaar langs de Rio Grande in Texas veroorzaakte. De muur kan hierdoor zelfs in de rivier storten. Trump trok hierop zijn steun terug. Bovendien werden de leiders van dit project, onder wie Steve Bannon, opgepakt wegens fraude.

Ook in Arizona zijn er initiatieven geweest om een grensmuur te bouwen van ingezameld privégeld, al voor het Trump tijdperk. Dit leidde echter tot niets, er is geen centimeter muur van gebouwd.






















"Not another foot of wall"

Als het aan Biden ligt, wordt er geen centimeter extra meer gebouwd aan de muur. Op de eerste dag van zijn presidentschap kondigde hij een “contruction pause” aan. Dit betekent niet dat hij de muur neerhaalt, maar hij pauzeert de bouw van de muur, die nog steeds in volle gang was. Er zijn heel wat projecten die nog niet af zijn, maar waar wel contracten voor lopen ter waarde van miljarden dollars. Biden’s regering krijgt 2 maanden de tijd om uit te vinden wat het kost om contracten te ontbinden en of dit geld ergens anders aan kan worden besteed.

Daarnaast wil Biden Amerika’s immigratiebeleid moderniseren. Hij wil met name een meer humaan systeem dan dat van zijn voorganger Trump. Centraal staan onder andere het bij elkaar houden van families, uitzicht op de Amerikaanse nationaliteit voor migranten zonder papieren, grensbewaking met behulp van technologie en een focus op de oorzaak van migratie. Daarbij mogen er meer migranten hun asielprocedure in de VS afwachten, waar die van Trump nog in Mexico moesten wachten. Volgens Republikeinse tegenstanders moedigt hij immigratie daarmee alleen maar aan en leidt dit tot meer schrijnende gevallen. Zo is er een toename te zien in het aantal kinderen dat zonder ouders de grens oversteekt. Bovendien worstelt ook Biden met tijdelijke faciliteiten om ze onder te brengen. Overvolle detentiecentra aan de grens halen het nieuws, maar de Border Patrol zet ook families af een klein stukje verder landinwaarts in Arizona zonder duidelijk plan. Wat Arizona verder in deze korte tijd van Biden’s nieuwe plannen merkt, zal ik in een ander blog beschrijven. Net als Arizona's ervaring met de muur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur