Counterfeit. Too liberal. Not fighting for Arizona. Wat moeten we ermee?

Als tv-kijker vliegen de campagnespotjes je om de oren. Ook de Senaatsverkiezingen zijn niet te missen. Tijdens reclameblokken (en dat zijn er nogal wat) wisselen promotiespotjes het af met anti spotjes en zwartmakerij. Vaak zie ik door de bomen het bos niet meer, weet ik niet wat ik nou moet geloven. En dan ben ik nog niet eens stemgerechtigd. Moet je nagaan als je wel wil stemmen, maar nog niet weet op wie. Maar toch ben ik wel benieuwd waar de kandidaten nou echt voor staan. Wat ze volgens het andere kamp verkeerd doen, dat wordt wel duidelijk in een avondje tv kijken. Soms worden deze anti campagnes door een kandidaat gesteund (I am Martha McSally and I approve this message). En soms is een derde partij verantwoordelijk voor de inhoud van een spotje (dat wordt er aan het eind heel snel bij verteld). Beschuldigingen en modder gooien komen vooral van McSally’s kant, gericht tegen Kelly; andersom veel minder. Zij staat dan ook al tijden lang achter in de peilingen en lijkt soms wanhopige dingen te doen om toch te winnen. 

Wat er zoal voorbijkomt:

“Mark Kelly is too liberal for Arizona”

“Counterfeit Kelly”

“Mark Kelly is too connected to China”

“McSally is no moderate voice – is not fighting for Arizona”

“If you want smiles and a sales pitch, you’ve got a guy. But if you want a fighter, I’m your girl.”

 

Op zoek naar een duidelijk verhaal, licht ik twee terugkerende thema’s heel kort uit: China en gezondheidszorg. Twee thema’s die ook in de Presidentsverkiezingen een belangrijke rol spelen.

Wat heeft China te maken met de Senaatsverkiezingen in Arizona? 

Meer dan je zou denken. In de race om een Senaatszetel voor Arizona gaat het zelfs opvallend vaak over China. Over Mark Kelly wordt gezegd dat hij nauwe banden zou hebben met China. Zo zou hij een Chinese communistische vlag mee de ruimte in hebben genomen. Je leest het goed.
We worden ermee doodgegooid. Zelf zegt hij dat dit ging om een banner van een Chinees-Amerikaans vriendschapsforum, dat door grote Amerikaanse bedrijven werd gesponsord. 

Kelly wordt ook kwalijk genomen dat hij mede-oprichter is van een bedrijf in Tucson, AZ dat grote investeringen ontvangt van een Chinees techbedrijf dat weer nauwe banden heeft met de Chinese Communistische Partij. Fact checkers zeggen dat tenminste drie grote Amerikaanse bedrijven hier ook in investeren en dat Kelly afstand heeft gedaan van zijn aandeel. En McSally zou zelf ook hebben geïnvesteerd in fondsen met Chinese bedrijven in hun portfolio, maar verkocht die investeringen vorig jaar. McSally zegt dat zij opstaat tegen China. Ze wil China zelfs aanklagen voor het overbrengen van het coronavirus naar de VS. Waar beide kandidaten het over eens zijn: ze zien in China een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Gezondheidszorg

Beide kandidaten zeggen dat ze opkomen voor iedereen, ook degene met pre-existing conditions. Pre-existing conditions zijn hier nogal een ding, er wordt een medische aandoening mee bedoeld die er al was voordat een nieuwe ziektekostenverzekering in werking treedt. Het Kelly kamp wijst er echter op dat McSally keer op keer met de Republikeinen mee stemt om Obamacare af te schaffen en daarmee helemaal niet zo inclusief is. Want juist Obamacare dwingt verzekeraars om mensen met pre-existing conditions aan te nemen. Zelf zegt ze wel voor mensen met pre-existing conditions op te komen, maar af te willen van Obamacare. Zij steunt het Republikeinse alternatief, American Health Care Act. Dit voorstel is echter in de Senaat gesneuveld dus op dit moment is er geen alternatief voor Obamacare.

Trump supporter? 

McSally werd in het verleden als behoudend Republikeins gezien, distantieerde zich van Trump en steunde hem niet in zijn verkiezingscampagne in 2016. Sinds haar eigen campagne voor de Senaat in 2018 spreekt ze echter openlijk haar steun voor Trump uit, en dat maakt haar mogelijk niet zo populair in Arizona. Team Kelly benadrukt dan ook dat zij er alles aan doet om te worden verkozen, zelfs haar eigen principes overboord gooien. Hoe verstandig het van McSally is om zich zo loyaal aan Trump op te stellen, wordt ook in twijfel getrokken. Beide staan achter in de peilingen. Als haar rechtstreeks wordt gevraagd naar haar steun voor Trump, probeert zij de vraag zoveel mogelijk te ontwijken. Zoals in het eerste en enige debat tussen de twee kandidaten, op 6 oktober. Voor Kelly is het antwoord veel simpeler, hij vindt Trump onacceptabel. Het is een risico om je lot aan dat van Trump te verbinden. Op 3 november zullen we zien hoe verstandig het is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur