De belofte aan Arizona bij 4 extra jaren Trump of 4 jaar Biden

Op alle mogelijke manieren wordt campagne gevoerd door beide kampen. Door de een wat nadrukkelijker dan de ander. Het Trump kamp treedt zo nadrukkelijk op de voorgrond dat het niet te missen is hoe belangrijk hij Arizona vindt. Het contrast tussen de beide kampen is groot. Trump kwam 7 keer naar Arizona, de rest van zijn team nog vaker, zij hielden massale rallies, zonder afstand en zonder mondkapjes. Biden was 1 keer in Arizona, Harris 2 keer, ze hielden kleinschalige bijeenkomsten en hielden zich aan het beleid van social distancing en mondkapjes.



Opiniestuk in de krant

Wat mij verder opviel, was een gisteren ingezonden stuk van President Donald J. Trump in de Arizona Republic, het grootste dagblad van de staat. Getiteld “I made the economy stronger as president. I'll do even more with 4 more years”, gericht aan de kiezer in Arizona. Deze krant publiceerde eerder ook een ingezonden stuk door kandidaat Biden, al op 18 oktober: “Arizonans are hurting. Here’s my plan to help them as president.” Om die reden boden ze de Trump campagne ook dezelfde ruimte voor een publicatie. En die kwam dus gisteren, 30 oktober.

Het verschil in stijl is duidelijk, meer nog vind ik de timing opvallend. Op de dag dat de meeste vroege stembussen sloten en veel kiezers al hebben gestemd, verschijnt Trump’s brief. Maar Trump hoopt het te winnen met de Republikein die dinsdag op verkiezingsdag stemt, niet de vroege stemmer. Biden daarentegen zet zijn zinnen op de stem van Latinos, de suburbs, onafhankelijken, jonge mensen en ontevreden Republikeinen en hoopte die al eerder te bereiken. Wat kan Arizona volgens de kandidaten in de komende 4 jaar verwachten?

“Great American Comeback” of economische depressie. Aan Arizona de keuze

Trump stelt Arizona voor de keuze: een “Great American Comeback” onder leiding van zijn regering, of een economische depressie onder leiding van Biden en Harris. In vier extra jaren Trump zegt hij door te willen gaan met belastingverlagingen, energie onafhankelijkheid, versterking van leger en politie, bescherming van het 2e amendement op de Grondwet (wapenbezit), en verdediging van de grenzen. Hij belooft Arizonans ongekende welvaart.

Hij gaat in op wat zijn regering in de afgelopen vier jaar specifiek in Arizona heeft bereikt. Komt ie:

  • Lastenverlichting, deregulering en fair trade hebben Arizona’s economie de grootste boost gegeven van de afgelopen 10 jaar;
  • 244.000 extra banen (van de 7 miljoen in de VS totaal), voor de coronacrisis;
  • Nieuwe handelsverdragen als de United States-Mexico-Canada Agreement zijn gunstig voor Arizona’s bedrijfsleven;
  • Beschermen van 1 miljoen banen in Arizona d.m.v. de CARES Act (Coronavirus Aid, Relief, and. Economic Security Act).

Trump geeft aan dat als hij deze acties niet had doorgevoerd, de economie de gevolgen van de pandemie nooit had aangekund. Want de coronacrisis is vooral in economisch opzicht moeilijk.

Het herstel is ingezet en Arizona heeft er 170.000 nieuwe banen bij. Als we hem moeten geloven, is het ergste van de coronacrisis al achter de rug, hebben Amerikanen de economische dip succesvol weten te managen, en is het herstel in volle gang. Hij onderstreept nogmaals dat dit komt door zijn handelen, in niet te missen termen.

Hij trekt een vergelijking tussen zijn economische beleid en dat van zijn tegenstander Joe Biden, die hij een “D.C. swamp monster” noemt. Onder Biden zouden veel Amerikaanse banen verloren gaan, en wordt de hele Amerikaanse energiesector om zeep geholpen tegen het jaar 2025. Voor Arizona zou dit verwoestende gevolgen hebben, met meer dan 100.000 Arizonans werkzaam in de olie-, gas- en kolenindustrie.

Trump concludeert nogmaals met de keuze waar Amerikanen voor staan: kies voor Biden en zijn falende beleid, of herkies je trotse America First president en ga door met het economische herstel. In het eerste geval voorspelt hij je een president die het Amerikaanse economische herstel de das omdraait. In het laatste geval zal de VS, en Arizona in het bijzonder, getuige zijn van het grootste economische herstel dat we ooit in ons leven hebben gezien.

“Battle for the soul of the nation”

Biden probeert op een ander gevoel van de kiezer van Arizona in te spelen in zijn ingezonden stuk. Hij valt meteen met de deur in huis: meer dan 220.000 Arizonans (op 18 oktober) besmet zijn (geweest) met COVID-19 en dat bijna 6000 eraan zijn overleden (op een bevolking van 7 miljoen). Er zijn 234.000 banen minder als gevolg van de coronacrisis en bijna 1 op de 5 kleine bedrijven heeft moeten sluiten. Biden zegt dat kleine bedrijven al 2 maanden lang geen noodhulp meer krijgen.

Biden wijdt uit over Trump’s voornemen om Obamacare af te schaffen. 2,8 miljoen Arizonans met pre-existing conditions zouden hun verzekering zien veranderen (inclusief COVID patiënten), met een hogere premie of zelfs een weigering door de verzekeraar. Pre-existing conditions zijn medische aandoeningen die er al zijn voordat een nieuwe ziektekostenverzekering in werking treedt, een gevoelig onderwerp. Biden schetst Trump als een president die niet te vertrouwen is, die probeert onze gezondheidszorg weg te nemen tijdens een pandemie, en die families en bedrijven in Arizona niet beschermt tegen COVID.

Biden beschrijft de president als iemand die niet opkomt voor de gewone Amerikaan en denkt dat het land gebouwd is door Wall Street. Terwijl Biden zelf ingaat op wat Amerikaanse families echt nodig hebben.

Over de economie stelt Biden dat zijn plan tot veel meer nieuwe banen en 1 biljoen USD extra groei leidt ten opzichte van Trump’s plannen. Hoe:

  • De schade van Trump repareren: luisteren naar de wetenschap en coronavirus onder controle krijgen, snelle en gratis coronatesten, behandeling en vaccin ook gratis;
  • Geen belastingverhoging voor inkomens onder $ 400.000;
  • $ 15 minimumloon;

Biden concludeert dat deze verkiezing niet alleen over politiek gaat, maar ook over de ziel van Amerika. Hij belooft het land weer te verenigen.

Dit is in het kort waar hun prioriteiten liggen. Wall Street vs. Families. Economische welvaart vs. Depressie. Gezondheid vs. Economische comeback. En dat geldt niet alleen voor Arizona, maar kan op het hele land worden toegepast.








Reacties

  1. Hoi Dorothée,

    Leuke blog! Moet alleen "1 biljoen USD" (extra groei) in je artikel niet "miljard" zijn? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, Michiel! De 1 biljoen USD extra groei die Biden voorspelt klopt wel. Hij schrijft het volgende in zijn ingezonden brief aan Arizona: "An independent analysis put out by Moody’s Analytics projects that my economic plan will create far more jobs and lead to $1 trillion more in economic growth than what the president has proposed." Dit is de link naar het Moody's rapport waar hij naar referereert: https://www.moodysanalytics.com/-/media/article/2020/the-macroeconomic-consequences-trump-vs-biden.pdf

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur