Hoe Trump Arizona wil winnen

In de voortuinen van mijn wijk staat het 30-12 voor de spoken en heksen. Bewoners geven de voorkeur aan Halloween versieringen en trekken daarvoor alles uit de kast. Dat is niet omdat de verkiezingen ze koud laten. Tussen al die griezels door zie ik dat de wijk steeds blauwer kleurt. Of is het schijn? Het staat nu 10-2 voor de Democraten in mijn wijk. Er komen nieuwe blauwe borden in de voortuinen bij, maar openlijke Republikeinse steun blijft steken op 2 huizen. Het lijkt dus of mijn wijk liever Biden als president heeft. Maar wat zijn 12 huizen nou helemaal? Wat doen de stille mensen die geen bord in de tuin plaatsen? Het zou zomaar kunnen dat zij op Trump willen stemmen, maar er niet openlijk voor uitkomen. Of het nog niet weten. 

Debat

Met veel belangstelling maar zonder verwachtingen volgde ik het debat tussen Trump en Biden afgelopen donderdagavond. Ik kon het zowaar volgen, er werd niet door elkaar heen gepraat, doordat de microfoon van de een uitstond als de ander sprak. Dat was al een verademing op zich. Verder herhaalde Trump eigenlijk wat hij altijd zegt, maar met minder volume. Hij kwam daardoor een stuk redelijker over. Maar een duidelijk verhaal ontbrak. Biden maakte geen fouten en had een meer inhoudelijk verhaal. Toch, hoe het meestal ging: Trump beweerde iets, en Biden begon zijn reactie met “that’s a lie” of “that’s not true” of “I’ve never said that”. Waar beide kandidaten in ieder geval in slaagden, was hun stijl overbrengen.

Waar Biden zich afgelopen week vooral op het debat richtte, bezocht Trump opnieuw belangrijke battlegrounds als Pennsylvania, Georgia en... Arizona. Heel kort tikte Air Force One de grond van Phoenix aan, maar Trump ging deze keer meteen door naar rallies in de buitenlucht van Prescott (ten noorden van Phoenix) en Tucson (Zuid-Arizona). In beide steden werd hij begroet door een grote menigte, veelal zonder zonder mondkapje, zonder afstand.

Terug naar 2016, hoe zag de verkiezingsuitslag er toen uit?

Ruim 2,6 miljoen kiezers in Arizona brachten in 2016 hun stem uit bij de presidentsverkiezingen. Dat is een opkomst van 74%. 1,2 miljoen stemmen gingen naar Trump; terwijl Clinton 1,1 miljoen stemmen kreeg. Trump kreeg daarmee 48% van de popular vote en daarmee alle 11 kiesmannen (in Arizona geldt net als in bijna alle staten “the winner takes it all”). Clinton kreeg 45% van de popular vote. In Maricopa County, de county met de meeste inwoners waar mijn woonplaats Chandler en de hele Phoenix metropool onder vallen, won Trump met maar 44.000 stemmen verschil.

Er wordt hier vaak gezegd dat Trump aan drie voorwaarden moet voldoen om Arizona te winnen.

1. Maricopa County winnen

Win je Maricopa County, dan win je Arizona, zo gaat het meestal. Meer dan de helft van de kiezers woont hier. Maar gezien Trump’s krappe meerderheid bij de vorige verkiezingen, en de voor hem ongunstige peilingen, is Maricopa County winnen misschien niet genoeg. Trump en zijn team bezochten Phoenix al meerdere keren in de afgelopen maanden, en als je de tv aanzet is hij niet te missen. Dat Arizona een paarse staat lijkt te worden, komt vooral door kiezers in Maricopa County die meer naar de Democraten neigen. Maricopa County is booming. De bevolking is in de afgelopen 25 jaar verdubbeld. De demografie verandert. De suburbs breiden uit. Latinos vormen een steeds grotere groep. En dat is allemaal gunstig voor de Democraten.

2. Verlies beperken in Tucson

De zuidelijke stad Tucson is gelegen in Pima County, wat na Maricopa County de meeste inwoners heeft. Trump verloor hier in 2016 van Clinton met 14% verschil. De Democraten domineren het zuiden van Arizona al jaren en hun aanhang wordt groter met elke verkiezing. Een nieuw verlies voor Trump lijkt dus een zekerheid. Voor hem is het van belang de marge zo klein mogelijk te houden.

3. Rural Arizona domineren

In het grote landelijke deel van Arizona kan Trump rekenen op een veel grotere steun. Vergeleken met de grote steden woont hier een veelal oude, blanke bevolking met een afkeer van de grote stad. Trump won hier met een comfortabele marge van 18%, dat zijn 104.000 stemmen. Voor hem is het zaak om dit te herhalen en zijn winst zo groot mogelijk te maken, om mogelijke verliezen in Maricopa en Pima county te compenseren. Traditioneel Republikeinse items als pro-wapenwetten, anti-immigratie en anti-abortus doen het goed in deze delen. De grootste steun voor Democraten in dit gebied komt echter van Native American reservaten met meer 200.000 inwoners.

Een soortgelijke strategie valt ook toe te passen in andere battleground states. Sinds 1952 stemt Arizona al voor een Republikeinse president, met Clinton in 1996 als enige uitzondering. Trump schaarde zich vier jaar geleden ook in het rijtje Republikeinse winnaars. En in 2020? Als het aan hem ligt wel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur