Senaatsverkiezingen in Arizona: Martha McSally vs. Mark Kelly

Een andere strijd die op dit moment wordt gestreden, is die om een Senaatszetel voor Arizona en die loopt tussen Martha McSally en Mark Kelly. Een interessante race tussen twee buitengewoon boeiende kandidaten: een veteraan van de U.S. Air Force (McSally) en een U.S. Navy pilot veteraan én voormalig astronaut bij NASA (Kelly). Een strijd die spannend is, want Republikeins Arizona kan flippen en een “blue state” worden. Kelly maakt namelijk serieus kans om te winnen; McSally staat er in vrijwel alle peilingen niet goed voor.

Senaatsverkiezingen

Elke staat heeft 2 gekozen Senatoren in Washington D.C., ongeacht het aantal inwoners. In totaal heeft de Senaat dus 100 zetels. Senatoren worden voor 6 jaar gekozen. Oftewel elke 2 jaar is 1/3 van de Senaat verkiesbaar. Dit jaar is een speciale Senaatsverkiezing voor Arizona, omdat degene die deze stoel bezet hield, John McCain (Republikein), in 2018 overleed en zijn termijn niet heeft kunnen afmaken. Direct na zijn overlijden volgde de Republikeinse Jon Kyl hem op (ook een oud-Senator), maar hij nam eind 2018 ontslag en daarom moest de zetel opnieuw worden gevuld. Martha McSally werd vervolgens aangewezen om Jon Kyl te vervangen. McSally had er net een verkiezingscampagne voor de Senaat opzitten, namelijk die voor de andere zetel voor Arizona die in 2018 ook vrijkwam. Zij verloor die strijd van de Democratische Kyrsten Sinema (een bisexuele vrouw met Friese roots!). Dat was de eerste verschuiving naar links. En mogelijk zet dit verder door op 3 november.

McSally: pionier in de U.S. Air Force

Martha McSally is alles behalve een saai figuur. Zij heeft 26 jaar in de Amerikaanse Luchtmacht gediend, was de eerste Amerikaanse vrouw die in een gevechtssituatie vloog, en de eerste Amerikaanse vrouw die leiding gaf aan een gevechtsdivisie, is zes keer uitgezonden geweest naar Irak, Koeweit en Saudi-Arabië en heeft het tot Kolonel geschopt. Nadat ze na 26 jaar stopte bij de U.S. Air Force werkte ze als professor in Garmisch-Partenkirchen in Duitsland. In 2012 deed ze een eerste gooi naar een zetel in het Huis van Afgevaardigden namens Arizona, dat lukte toen niet, maar in 2014 en in 2016 was ze wel succesvol. Een termijn in het Huis is 2 jaar. Elke 2 jaar zijn er dus verkiezingen en zijn alle 435 zetels opnieuw verkiesbaar. Sinds 2018 vertegenwoordigt ze dus Arizona in de Senaat.

Mark Kelly: U.S. Navy Pilot. Astronaut. Husband

Mark Kelly wordt gezien als een superster binnen de Democratische partij. Hij is een voormalig piloot en ingenieur bij de U.S. Navy en is 2 keer uitgezonden geweest tijdens de 1e Golfoorlog. Daarna is hij astronaut bij NASA geworden (samen met zijn eeneiige tweelingbroer Scott Kelly) en heeft hij 4 ruimtevaarten gemaakt in Space Shuttle Endeavor. Kelly is getrouwd met voormalig Afgevaardigde Gabrielle Giffords. Zij zat van 2007 tot 2012 in het Huis van Afgevaardigden namens Arizona. In 2011 overleefde zij een aanslag toen zij in Tucson, AZ tijdens een politieke bijeenkomst van dichtbij in het hoofd werd geschoten. Datzelfde jaar besloot Mark Kelly zijn loopbaan bij NASA stop te zetten om voor zijn vrouw te kunnen zorgen.

Historisch

Wie van de twee er ook wint, een historische uitslag wordt het sowieso. Mochten de peilingen ernaast zitten en McSally wint, dan krijgt Arizona (net als nu) twee vrouwelijke Senatoren, van twee verschillende politieke partijen nog wel. Op dit moment zijn er 26 vrouwelijke Senatoren (van de 100), en maar 6 staten worden in de Senaat door 2 vrouwen vertegenwoordigd. Als Kelly wint, kleurt Arizona blauw in de Senaat want dan zijn beide zetels voor een Democraat. En dat in een traditioneel Republikeinse staat, ik benadruk het nog maar eens.

Supreme Court

Een Arizona wet stelt dat als Kelly wint, hij al voor 30 november zou kunnen worden geïnaugureerd. Dit is omdat het een speciale verkiezing is, om de stoel te vullen die vrijkwam door het overlijden van John McCain. En dat zou op tijd zijn om mee te stemmen over de benoeming van de opvolger van de overleden Supreme Court Justice Ruth Bader Ginsburg. Het is namelijk aan de Senaat om te stemmen over deze benoeming, en de Republikeinen hebben maar een krappe meerderheid van 53 tegen 47, die verder kan slinken als de stoel van Arizona naar Kelly gaat. De overige nieuwe Senatoren worden geïnaugureerd op 3 januari 2021, en de stemming zou daarvoor al plaatsvinden, als het aan de Republikeinen ligt.

Volgende keer meer over waar McSally en Kelly voor staan!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur