Arizona’s nail-biter election: een update

Dat de uitslag van de verkiezingen spannend is, is een understatement: zenuwslopend is een beter woord. Sinds 1952 stemt Arizona op een Republikeinse kandidaat, met uitzondering van Bill Clinton in 1996 en nu lijkt Arizona voor Biden te hebben gekozen. Maar is de staat echt geflipt van rood naar blauw? Meerdere media (met als eerste het Trump-gezinde FOX!) hebben Biden al uitgeroepen als winnaar in Arizona. Andere media, waaronder CNN, wijzen nog geen winnaar aan. Tijd voor een korte update.

Op dit moment, 5 november 5 pm AZ tijd, staat Biden nipt voor, met 50,5% tegenover 48,2% voor Trump. Dat is een verschil van 68.000 stemmen voor Biden. Dit verschil was gisteren veel groter, dus Trump loopt in en komt flink dichterbij. Met nog 470.000 stemmen te tellen, kán Trump hem in theorie dus nog inhalen. Hij moet dan 58% van de nog overgebleven stemmen halen, en is dus goed op weg. De meeste nog te tellen stemmen zijn in Maricopa County (waar ik woon, en de grootste county), 282.000 om precies te zijn. Hier wonen veel Republikeinen, maar tot nu toe gaat Biden er dus aan de leiding. En wie Maricopa County wint, wint meestal Arizona. Er worden ook nog stemmen geteld in de donkerrode delen van Arizona, maar ook in veel blauwere counties. Die overgebleven stemmen zijn voor het grootste deel early votes, en die neigen meer naar de Democraten te gaan.

Count the votes

Het Biden team is optimistisch over Arizona, en zou genoeg hebben aan 40% van de overgebleven stemmen. Trump heeft een boos telefoontje naar onze Republikeinse Gouverneur Doug Ducey gepleegd, en gedreigd met een rechtszaak, maar het laatste nieuws is dat hij daar toch vanaf ziet. Zijn team heeft er namelijk vertrouwen in dat Arizona naar Trump gaat wanneer alle stemmen zijn geteld. Dat was ook het motto van de aanhangers die gisteren in de straten van Phoenix protesteerden: “Count the votes!” Daar zijn beide kampen het dan in ieder geval over eens. Ook vandaag gaan Trump’s aanhangers weer de straat op. En misschien overmorgen en de dag daarop ook. Want de uitslag kan nog wel even op zich laten wachten, zoals van tevoren al aangekondigd.

Sharpie gate

“Sharpie gate” zorgde voor een ander soort onrust onder stemmers. Sharpie is een merk pennen en stiften, die werden uitgedeeld in de stemlokalen. Het gerucht ging dat deze stiften doordrukken en stembiljetten onleesbaar maken. En dat die stemmen daardoor niet meetellen. Alleen is dit niet waar, zegt Arizona. De staat probeert het gerucht de wereld uit te helpen en benadrukt dat elke stem die met een Sharpie is uitgebracht, gewoon meetelt.

Arizona flipt

Als Biden wint, is hij niet de enige Democraat die in Arizona wint. Oud-astronaut en Democraat Mark Kelly lijkt namelijk vrij zeker van zijn race tegen Martha McSally, die durven meer media al toe te wijzen. En zo is Arizona dus geflipt van rood naar volledig blauw in de Senaat.

Over die ene vraag, Trump of Biden: wordt vervolgd!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur