Corona in Arizona in een notendop

De tijd van het afwachten van rechtszaken over de verkiezingsuitslag in Arizona is voorbij. De rechter heeft alle zaken afgewezen, onder het mom van het verandert niks aan de uitslagen, en die uitslagen in Maricopa County zijn officieel gecertificeerd. Voor de hele staat Arizona vindt die certificering aanstaande maandag plaats. En ook onze Republikeinse Gouverneur Doug Ducey bevestigt: Biden heeft Arizona gewonnen. Ook al wil Trump de overwinning van Biden nog niet toegeven, hij heeft wel groen licht gegeven voor de transitie, de overgangsperiode tot de inauguratie op 20 januari.

Transitie

Voor deze transitie heeft Biden 4 prioriteiten gesteld: COVID-19, economisch herstel, racial equality, en klimaatverandering. Zijn eerste prioriteit neem ik vandaag onder de loep, en dan vooral de situatie in Arizona. Corona in Arizona in een notendop.

Harde cijfers

Kort gezegd: het gaat niet de goede kant op met het coronavirus in Arizona. De harde cijfers van gisteren (dinsdag 24 november): meer dan 4500 nieuwe gevallen en 51 doden. In totaal zijn sinds het begin van de uitbraak 306.868 mensen besmet geraakt met COVID en 6515 mensen zijn eraan overleden. Om dit even in perspectief te plaatsen: Arizona heeft 7 miljoen inwoners (en is qua oppervlakte bijna zo groot als Duitsland). En om het met Nederland te vergelijken: daar waren vandaag ook bijna 5000 besmettingen, en 74 mensen overleden aan corona.

Stay-at-home order

Toen het virus in maart in Europa de pan uit rees, sloeg het hier wat later toe, we liepen (of lopen) ongeveer 3 à 4 weken achter op Nederland. Wel was er ook de run op wc-papier (en wapens en munitie), lege schappen in de supermarkten, en de schrik zat er goed in. Gouverneur Ducey stelde eind maart onder grote druk een stay-at-home order in, die vergelijkbaar was met de Nederlandse lockdown: scholen, horeca (wel drive-thru en afhaal), sportscholen, zwembaden, vrijwel alles ging dicht, alleen essentiële zaken bleven open, men werd aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven, afstand te houden en niet in groepen bij elkaar te komen. Het aantal besmettingen bleef toen nog relatief laag (vooral als je het vergelijkt met New York in die tijd).

Hete zomer vol corona

Half mei verliep die stay-at-home order, al of niet gelijktijdig met een bezoek van Trump aan deze staat, en werd de economie weer gedeeltelijk geopend, volgens sommigen te vroeg en te snel. Want eigenlijk begon het virus daarna aan een enorme opmars in Arizona. In juni en juli liep het helemaal uit de hand en werd er een nieuwe gedeeltelijke lockdown ingesteld. Sinds die tijd dragen we al verplicht mondkapjes in openbare gelegenheden. Die maatregel is niet door de staat opgelegd, maar door Maricopa County, en andere counties en steden. Onze Gouverneur wil daar (nog) niet aan, ondanks grote druk van lagere overheden, maar als het aan Biden ligt wordt het wel een landelijke verplichting. Restaurants en sportscholen draaien al tijden op beperkte capaciteit. Ziekenhuizen zetten zich schrap voor de tweede golf waar we nu in zitten, en zijn bang overspoeld te worden in de komende weken, en stellen dan ook nieuwe beperkende maatregelen in.

Scholen

Scholen zijn een heel ander verhaal. Die sloten in maart en de meeste gingen pas weer ver na de zomervakantie open, soms pas deze maand. En veel scholen sluiten alweer en gaan door met online thuisonderwijs. Sommige waren pas net een paar weken open sinds maart.

Tweede golf en Thanksgiving

De verwachting is dat het ergste van deze tweede golf nog moet komen. Zeker met Thanksgiving voor de deur, morgen, wanneer toch veel families zullen samenkomen voor een uitgebreid diner binnen, ook zijn de gezelschappen misschien kleiner dan normaal. Het gaat niet alleen om familiediners met dit lange Thanksgiving weekend. Ondanks dat er wordt afgeraden om dit weekend te reizen verwacht Arizona toch veel inkomende bezoekers (al zijn het er wel veel minder dan normaal rond deze tijd). De plaatsen Sedona en Scottsdale zijn zelfs top bestemmingen. 

Winter

En dan moet de winter nog beginnen, en die trekt altijd veel snowbirds (overwinteraars) uit het hele land – vooral de noordelijke staten – vanwege het milde klimaat in de winter. Deze coronawinter wordt in koudere staten misschien nog erger. Biden waarschuwt voor een “long hard winter”.

Want over Biden, transitie en prioriteiten gesproken: wat zijn de president-elect's eigen plannen voor dit weekend? Die viert Thanksgiving thuis in Delaware met zijn vrouw, dochter en schoonzoon.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur