Breuk in Arizona's Republikeinse Partij

Joe Biden is weliswaar officieel winnaar van de presidentsverkiezingen, maar accepteren we dat ook? In het hele land worstelen Republikeinen met die vraag. Zo ook in Arizona. Als ik zeg dat het rommelt binnen Arizona’s Republikeinse Partij is dat nog zacht uitgedrukt. Deze partij, tot voor kort nog verzekerd van winst in verkiezingen, lijkt tot op het bot verdeeld.

Kortgeleden leken ze nog eensgezind in hun loyaliteit naar Trump, maar nu ontstaat er toch echt een breuk. Met aan de ene kant voorzitter Kelli Ward en de gelijkgestemde rechtse vleugel, en aan de andere kant Gouverneur Doug Ducey en Speaker (voorzitter) of the Arizona House of Representatives Rusty Bowers, die meer gematigd zijn. Ducey was de laatste twee jaar een trouwe Trump aanhanger, maar zijn partij keert zich tegen hem (vooral op Twitter) vanwege het ondertekenen van de verkiezingsuitslag en zijn stelling dat de verkiezingen goed en eerlijk zijn verlopen. Zij zien dit als verraad. Daar kwam nog bij dat Ducey Trump wegdrukte toen die belde tijdens het ondertekenen van de uitslagen.

 

Rudy Giuliani


Wat heeft de Republikeinse Speaker Bowers hiermee te maken? Daarvoor moeten we even terug naar de bijeenkomst die vorige week plaatsvond in een hotel in Phoenix, door de organisatoren gepresenteerd als “officiële zitting” om massale fraude aan te tonen. Aanwezig waren een aantal van Arizona’s Republikeinse vertegenwoordigers en Trump’s advocaten, onder wie Rudy Giuliani. En juist Giuliani testte deze week positief op COVID en lag een paar dagen in het ziekenhuis. Die positieve test kwam enkele dagen na dit 2-daagse bezoek aan Phoenix, waar hij urenlang praatte met een grote groep in dezelfde ruimte en met meerdere Republikeinen apart afsprak – zonder mondkapje of afstand houden. Omdat Giuliani ten minste 15 leden van Arizona’s Huis van Afgevaardigden kan hebben besmet, besloot Speaker Bowers Arizona’s hele Congres per direct voor een week lang te sluiten.

 

Arizona's Capitool gesloten


En dat wordt hem niet in dank afgenomen door zijn partijtop. Want nu is Arizona’s Capitool gesloten. En kunnen er al helemaal geen zittingen meer worden gehouden met als doel Biden’s winst terug te draaien. Die sluiting eindigt op 14 december, de dag dat de kiesmannen hun stem uitbrengen. Trump’s campagneteam ziet er een complottheorie in. Een deel van Arizona’s Republikeinen vindt Speaker Bowers’ beslissing laf, onnodig en meent dat hij COVID als een excuus gebruikt om de boel te sluiten.

 

Zeven rechtszaken


Ook in de rechtszaal ging het er anders aan toe dan de partijtop hoopte. Rechtszaak nummer 6 en 7 zijn ook afgewezen. Deze week bevestigden een Arizona rechter en een federale rechter nogmaals dat er geen bewijs is voor fraude. Daarmee is Biden eens te meer erkend als de rechtmatige winnaar in Arizona. Secretary of State Katie Hobbs, verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen, zei blij te zijn met de uitslag, maar is bang dat het kwaad al is geschied. Zij is ernstig bezorgd over het vertrouwen in volgende verkiezingen en in de rechtsstaat.


"Give my life for this fight"

 

Arizona’s Republikeinse Partijvoorzitter Kelli Ward noemde de uitspraken teleurstellend. Zij verzekerde haar aanhangers dat ze het hier niet bij laat zitten en dat het gevecht doorgaat. Zelfs zover dat haar partij een bericht van een activist retweette. Op zijn bericht: "I am willing to give my life for this fight," antwoordde de Republikeinse Partij: "He is. Are you?" Een aantal volgers antwoordde inderdaad bereid te zijn hun leven te geven om de verkiezingsresultaten omver te gooien. Maar de meerderheid van de volgers vindt dit te ver gaan, en het leidde tot kritiek en alarmbellen zowel binnen als buiten de partij. De partij’s woordvoerder nuanceerde het bericht en stelde dat de partij alle vormen van geweld sterk veroordeelt. Toch rijst bij sommigen de vraag: roept de Republikeinse Partij nou op tot een burgeroorlog? Omdat ze niet blij zijn met een democratisch en eerlijk gekozen President? Verkiezingsmedewerkers voelen zich toch al onveilig. Zo kreeg Secretary of State Katie Hobbs doodsbedreigingen en werd ze opgewacht bij haar huis met de mededeling dat ze haar in de gaten houden.

 

Republican Governors Association


Nou is het niet zo dat Arizona’s hele Republikeinse Partij achter de aanpak van voorzitter Ward staat. Anderen prijzen Ducey en Bowers juist omdat ze doen wat ze moeten doen, het enige juiste doen, en opkomen voor de kiezer in Arizona. Want die heeft gesproken. Toch is er ook veel kritiek op Ducey’s zwijgen in de eerste weken na de verkiezingen. En op zijn aanpak van de coronacrisis. Corona piekt als nooit tevoren in Arizona en Ducey neemt vrijwel geen nieuwe maatregelen. Dat komt hem op kritiek te staan van zowel degenen die een strengere aanpak willen en degenen die geen ingrijpen willen. Van zijn Republikeinse collega Gouverneurs komt meer waardering. Die kozen Ducey tot voorzitter van de Republican Governors Association. Een sneer naar Trump, zou je kunnen zeggen.


Het zal nog wel even onrustig blijven in Arizona’s Republikeinse Partij. Je kunt je afvragen of deze (Twitter) oorlog echt gaat over de uitslag van de presidentsverkiezingen, of eigenlijk gewoon een campagne is voor de aankomende verkiezingen voor het partijvoorzitterschap. Die zijn namelijk in januari. Of Kelli Ward voor een nieuwe termijn gaat is nog niet bekend.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur