Bestorming van het Capitool: hoe Arizona een rol speelt

Vol afgrijzen keken het land en de wereld naar wat er woensdag gebeurde in onze hoofdstad. Twee dagen later, een korte update, met daarin drie keer een rol voor Arizona.

Hoorns en bontmuts

Veel bestormers van het Capitool staan duidelijk op de foto of video. 82 mensen zijn tot nu toe opgepakt en de politie verwacht in de komende dagen nog meer mensen te arresteren. Verder vraagt de politie om hulp bij identificatie van relschoppers. Bij verschillende is dit al gelukt. Een van de mensen die het meest in het oog sprongen is een relschopper getooid met hoorns en bontmuts en een ontbloot bovenlijf met tatoeages. Dit is Jake Angeli. Uit Arizona. Hij is een aanhanger van QAnon, een extreemrechtse complottheorie. Deze aanhangers geloven dat het land wordt geleid door pedofielen en Satan-aanhangers en dat President Trump de enige is die hen kan stoppen. Angeli is vaker bij QAnon protesten geweest, maar ook bij Trump rallies, en protesteerde ook tegen de uitslagen in Maricopa County in Arizona in november. Tenminste 2 anderen uit Arizona zijn gearresteerd.

Guillotine in de straten van Phoenix

Hier in suburb Chandler, 3700 km van Washington vandaan, was het woensdag rustig als altijd, op een enkele auto met grote Trump vlag na. In downtown Phoenix waren diezelfde dag wel protesten op straat. Het ging er anders aan toe dan in de hoofdstad, niemand die hier het State Capitol binnendrong, maar wel werd er op de deuren gebonsd en er sneuvelden ruiten. Een groep Trump aanhangers plaatste zelfs een guillotine voor het gebouw. Als reden gaven ze, in een zelf opgestelde verklaring, dat ze worden genegeerd en dat ze dit land zullen verdedigen op alle mogelijke manieren. Ze zeiden te bidden voor vrede, maar niet bang te zijn voor oorlog.

Medewerkers van de staat Arizona werden gisteren opgeroepen het State Capitol te vermijden en thuis te werken, voor zover ze dat niet al deden vanwege COVID, voor hun eigen veiligheid. Gouverneur Ducey riep op verlof te verlenen aan degenen die niet thuis kunnen werken.

Bezwaar tegen Arizona

Tot slot nog de verenigde vergadering zelf waarvoor het Congres was samengekomen in het Capitool in DC. De Congresleden waren net bij de staat Arizona aanbeland, toen opstandelingen het gebouw binnendrongen. Omdat het tellen van de stemmen per staat op alfabetische volgorde ging, was Arizona zoals verwacht de eerste staat waartegen bezwaar werd gemaakt. En wel door Arizona’s eigen Afgevaardigde Paul Gosar, gesteund door Senator Ted Cruz uit Texas. Gevolgd door een staande ovatie van Trump’s aanhangers in het Congres. Beide kamers trokken zich terug in hun eigen ruimte om te debatteren over vermeende fraude of juist eerlijk verlopen verkiezingen in Arizona. Totdat dit werd onderbroken met de mededeling dat een menigte het Capitool was binnengedrongen. De rest is geschiedenis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur