Biden wint Arizona... Of blijft het spannend?

Amerika heeft een nieuwe President gekozen! Maar geen dansende menigte in de straten van Phoenix. Daar zijn de stad, Maricopa County, en de staat Arizona, te verdeeld voor. Biden heeft genoeg kiesmannen, maar of daar ook Arizona’s 11 kiesmannen bij horen is nog steeds niet bekend. Sommige media riepen hem op dinsdag al uit tot winnaar in Arizona, maar volgens andere media zoals CNN is de race nog steeds niet gelopen. In Arizona worden nog steeds stemmen geteld.

Tussenstand in Arizona

Met nog ongeveer 63.000 stemmen te tellen in Arizona, is Biden’s voorsprong geslonken tot 15.000 stemmen. 49.5% tegen 49%. Nog steeds nek-aan-nek dus. Trump moet nog een veel grotere inhaalslag maken wil hij Arizona op zijn naam schrijven.

Waarom duurt het tellen zo lang?

Arizona heeft al een lange traditie van stemmen per post, maar bij deze verkiezingen maakten extra veel stemmers er gebruik van. Alle early votes zijn inmiddels geteld. Maar poststemmen mogen ook nog meetellen als ze op verkiezingsdag zijn gestempeld, en in de dagen erna nog binnenkomen. En verder gaat het om stembiljetten waar iets mee is, zoals provisional ballots. Die worden aan kiezers gegeven die hun ID niet bij zich hadden, of die besloten hun stem toch niet per post uit te brengen maar op verkiezingsdag. Binnen een paar dagen moet hun ID alsnog worden geverifieerd om de stem te laten meetellen. De deadline hiervoor is vandaag (dinsdag) om 5 pm Arizona tijd. Ongeveer de helft hiervan zal uiteindelijk nog worden geteld. De meeste ongetelde stemmen liggen nog in Pima County (Tucson) en Maricopa County (Phoenix) en die verwachten respectievelijk vandaag en morgen klaar te zijn met tellen.

Rechtszaak

Biden heeft al genoeg kiesmannen voor het presidentschap, ongeacht de uitkomst in Arizona. Toch is Arizona belangrijk voor het Democratische kamp. Omdat de strijd in Arizona goed in de gaten werd gehouden, de Republikeinen er alles aan deden om de staat te behouden, en de Democraten hun kans schoon zagen. En toch ziet Trump nog steeds een mogelijkheid om president te blijven, en Arizona winnen is daar onderdeel van. Hij spant daarom een rechtszaak aan in AZ, om precies te zijn tegen verkiezingsmedewerkers in Maricopa County. Zijn campagne beweert dat medewerkers onterecht stemmen hebben afgewezen die waren uitgebracht op Election Day. Het kan namelijk voorkomen dat een kiezer een foutje maakt bij het invullen van het biljet, bijvoorbeeld door twee namen aan te vinken waar er maar één mag worden gekozen. Een machine signaleert dit en biedt de kiezer de keuze: het biljet alsnog indienen (ook al wordt die niet geteld) of een nieuwe invullen. En daar ging het mis, zeggen de Republikeinse eisers. Verkiezingsmedewerkers zouden ervoor hebben gezorgd dat deze biljetten toch werden ingediend, en dus ongeldig werden verklaard. Volgens het Republikeinse kamp is hier systematisch gefraudeerd; volgens anderen gaat het mogelijk over 180 stemmen. En volgens de staat Arizona zijn de verkiezingen goed en eerlijk verlopen.

Protesten

Ook Trump’s aanhangers in Arizona leggen zich niet zomaar bij de uitslag neer. Zij protesteerden gisteren voor de vijfde dag op rij in downtown Phoenix, zijn voorstander van de rechtszaak die Trump’s campagneteam aanspant en geloven in ‘Sharpiegate’. In suburb Chandler is niks van dit alles te merken. Het is er rustig en kalm als altijd. De meeste borden in de voortuinen zijn weggehaald, al staat een aantal nog trots overeind, zowel voor Biden als voor Trump, of zijn vervangen door Thanksgiving versiering.

Senaat

Die andere spannende race – die om een Senaatszetel voor Arizona – tussen Mark Kelly (Democraat) en Martha McSally (Republikein) loopt officieel ook nog, al staat Mark Kelly inmiddels zo ver voor dat hij niet meer kan worden ingehaald. Maar dat betekent niet dat Martha McSally haar verlies ook accepteert. Net als tijdens haar campagne blijft ze ook hier solidair met Trump. Mogelijk erkent ze de uitslag pas als alle stemmen zijn geteld en de rechtszaken achter de rug zijn. Kelly wacht daar niet op en was gisteren al in Washington D.C. voor een oriëntatie.

En dan zijn er nog al die andere verkiezingen. Ook daarvan zijn nog niet alle uitslagen bekend, en andere al wel. Zo zijn 8 van de 9 leden van het Huis van Afgevaardigden namens Arizona bekend: 4 Democraten en 4 Republikeinen. Beide referenda hebben het gehaald. Dat betekent dat marihuana legaal wordt in Arizona, en een belastingverhoging voor hoge inkomens, waarvan de opbrengst gaat naar onderwijs. In verschillende lokale verkiezingen hebben zowel Democraten als Republikeinen gewonnen. En dat is ook weer van belang voor degenen die niet geloven in fraude. Want alle kandidaten voor alle verkiezingen staan op één stembiljet. Dus stel dat er wordt gefraudeerd, hoe kan het dan dat er ook Republikeinen zijn die winnen, zeggen zij? Dat mag de rechter bepalen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur