Onofficieel flipt Arizona van rood naar blauw

In het dagelijks leven raken de verkiezingen wat verder naar de achtergrond. Veel mensen hebben genoeg van de spanning en willen doorgaan met de orde van de dag. Op het nieuws minder verkiezingen en meer andere zaken. Men raakt steeds meer in de ban van de Holidays, er komt meer versiering, kerstmuziek, winkels vol met Kerst attributen, en dan moet eerst Thanksgiving nog komen – ook daarvoor aan versiering geen gebrek. 

Maar eerst nog even terug naar de uitslag in Arizona, want die was een week geleden nog steeds onduidelijk. Nu is het dan toch eindelijk zover: het tellen van de stemmen in Arizona is klaar. Biden wint nipt van Trump met 11.000 stemmen verschil (49.4% tegen 49.1%). Dat is inclusief de winst voor Biden in Maricopa County (waar Phoenix onder valt). Mark Kelly wint de Senaatszetel ten koste van Martha McSally met 80.000 stemmen verschil. En Arizona stuurt 5 Democraten en 4 Republikeinen naar het Huis van Afgevaardigden voor de komende 2 jaar (alle zittende Afgevaardigden voor Arizona zijn herkozen). Arizona is geflipt van rood naar blauw.

Rechtszaak

Al legt Trump zich daar nog steeds niet bij neer. Afgelopen week diende zijn rechtszaak tegen de staat Arizona. Maar de rechter wees die zaak af. Trump’s team wilde duidelijk maken dat verkiezingsmedewerkers in Maricopa County onterecht stemmen afwezen die wel geteld hadden moeten worden. Gedurende de rechtszaak zwakten zij de claim echter al af. Eerst ging het hen om mogelijk duizenden stemmen die systematisch en ten onrechte zouden zijn genegeerd. Maar eigenlijk was van fraude of het stelen van verkiezingen al geen sprake meer, zeiden ze. Nee, ze waren puur bezorgd over een beperkt aantal gevallen waarbij vergissingen zijn gemaakt. En vroegen om een handmatige hertelling van een selectie stemmen. Maar dat is dus door de rechter afgewezen en Trump’s team heeft de aanklacht laten vallen.

Daar is de kous niet mee af, want we gaan nog even door met rechtszaken in Arizona. Er lopen er nog 2: een nieuwe “Sharpiegate” challenge, en een rechtszaak over het handmatige audit proces in Maricopa County. Dit gaat niet meer simpelweg over een hertelling van de stemmen, maar over de manier waarop een handmatige audit wordt uitgevoerd. De Republikeinse partij in Arizona vraagt de rechter om dit per district te doen en niet per voting center, wat inmiddels al is gebeurd en afgerond (met de conclusie van een 100% match tussen de handmatige en machinale telling). Deze rechtszaak zou een belangrijke deadline voor de officiële uitslag in gevaar kunnen brengen.

De uitslagen in Arizona zijn namelijk nu nog onofficieel, maar worden officieel gecertificeerd op 30 november. Dit gebeurt in een openbare bijeenkomst van de Secretary of State (verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen) met de Gouverneur en de opperrechter van Arizona’s Supreme Court. Maar die deadline kan dus in gevaar komen door de lopende rechtszaak over de handmatige audit.

Senaat

Trump mag Biden dan nog niet hebben gefeliciteerd, de Republikeinse Senator Martha McSally heeft inmiddels wel haar verlies toegegeven en feliciteert haar tegenstander Mark Kelly met zijn overwinning. Hij zit de komende 2 jaar namens Arizona in de Senaat in Washington, de resterende 2 jaar van de zetel die in 2016 door John McCain werd gewonnen, maar die in 2018 overleed. Hij wordt naar verwachting begin december geïnaugureerd, nog voor de rest van de nieuwe Senatoren, omdat dit om een speciale verkiezing gaat. 

Cindy McCain

McCain’s weduwe, Cindy McCain, steunde Joe Biden openlijk in zijn campagne en is blij met zijn overwinning. Ook al is ze een Republikeinse. De Bidens en McCains zijn al jarenlang goede vrienden, en Trump heeft John McCain meerdere keren beledigd, ook na diens overlijden. Cindy McCain’s steun voor Biden zou veel twijfelende (Republikeinse) kiezers het laatste zetje hebben kunnen geven om toch op Biden te stemmen. Zij hoopte onder hen vooral vrouwen uit de suburbs te bereiken. Voor velen heeft Trump’s verlies in Arizona dan ook te maken met zijn beledigingen van John McCain, die nog altijd erg populair is in deze staat. Andere groepen, met name Latino’s, zorgden ook voor een verschuiving in de staat. Cindy McCain is onderdeel van Biden’s transitieteam, en geeft advies over de benoeming van Republikeinen en conservatieven in de nieuwe regering. Want als het aan Biden ligt, is de transitie van de 45e (Trump) naar 46e President (Biden) in volle gang.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur