Arizona's 11 officiële en alternatieve Kiesmannen

Maandag was het zover, het ‘Electoral College’ (kiescollege) kwam bijeen. Een ruime meerderheid van de kiesmannen en -vrouwen bracht maandag zijn stem uit op Joe Biden als Amerika’s nieuwe President. Het Engelse woord ‘electors’ is genderneutraler, maar ik noem ze voor het gemak allemaal kiesmannen omdat zo’n neutraal woord er in het Nederlands niet is. Het was geen verrassing dat Biden als winnaar uit de bus kwam, maar toch probeert Trump ook hier een stokje voor te steken. Daarover later meer. Eerst, hoe werkt het nou precies met die kiesmannen?

Electoral College

Het systeem van kiesmannen is vastgelegd in de Grondwet, en was destijds een compromis tussen een directe verkiezing en een verkiezing door het Congres. Het Electoral College is geen plek, en het is ook niet zo dat alle kiesmannen van heel Amerika samenkomen op één locatie om te stemmen. In de hoofdstad van iedere staat komt een toegewezen aantal kiesmannen bijeen. Er zijn in totaal 538 kiesmannen. Een kandidaat moet de stem hebben van tenminste 270 kiesmannen om President te worden. Het aantal kiesmannen in een staat is gelijk aan het aantal Congresleden in Washington van die staat. Iedere staat heeft 2 Senatoren ongeacht het aantal inwoners, en iedere staat heeft een aantal Afgevaardigden dat wel is gebaseerd op het aantal inwoners. Arizona heeft 9 Afgevaardigden, en net als elke staat 2 Senatoren, dus 11 kiesmannen.

En die kwamen maandag bijeen in Phoenix, Arizona’s hoofdstad. Op een geheime locatie, wegens veiligheidsoverwegingen. Dat zegt veel over wat er op het spel staat in deze meeting, die normaal gesproken een formaliteit is, maar dit jaar onder een vergrootglas ligt.

Zoals ik al eerder in mijn blog schreef, selecteerden zowel Biden als Trump 11 kiesmannen die in Arizona ook verschenen op het stembiljet. Stemde je op Biden, dan stemde je eigenlijk op de 11 kiesmannen die hij selecteerde. Hetzelfde gold voor een stem op Trump. Omdat Biden in Arizona de meerderheid van de stemmen haalde, zijn het de 11 door hem geselecteerde personen die gisteren hun stem uitbrachten. Die 11 kiesmannen vormden een divers gezelschap van Democratische partijbonzen, drie Native American stamhoofden, vakbondsleiders, de burgemeester van Tucson en een burgerrechtenactivist.

Stemming

De stemming ging als volgt. Alle 11 kiesmannen legden de eed af, brachten hun stem uit op papier en die werden in verzegelde enveloppen gestopt. Die verzegelde enveloppen worden naar de Senaat in Washington D.C. en naar het Nationaal Archief gestuurd. Op 6 januari komen Senaat en Huis van Afgevaardigden in Washington in hun nieuwe samenstelling bijeen om de stemmen van alle kiesmannen officieel te tellen en de uitslag te certificeren. Op 20 januari worden Biden en Harris geïnaugureerd.

 

Faithless elector

Gisteren stemden alle 538 kiesmannen zoals verwacht: 306 voor Biden en 232 voor Trump. In Arizona zijn alle 11 kiesmannen wettelijk verplicht om te stemmen op de presidentskandidaat die de meerderheid van de stemmen van de bevolking haalde. Na afloop van de vorige presidentsverkiezingen in 2016 is dit in de wet vastgelegd omdat er toen protesten waren die de kiesmannen opriepen niet op Trump te stemmen. Ironisch genoeg werd die wet aangenomen in een door Republikeinen gedomineerd Congres om te voorkomen dat dit in de toekomst ooit zou gebeuren. Dit jaar keert die wet zich dus tegen ze. In totaal hebben 33 staten een soortgelijke wet die zo’n tegenstem voorkomt. Maar het kan dus wel gebeuren dat een kiesman uit een andere staat anders stemt dan de meerderheid van de bevolking. Dit jaar was er dus geen ‘faithless elector’ bij, maar in 2016 waren het er 10 en het is vaker voorgekomen. Maar nooit genoeg om de uitslag te beïnvloeden.

 

Alternatieve kiesmannen

Daarmee lijkt te kous af. Arizona heeft gesproken, gekozen en het hele proces is officieel voltooid op staat niveau. Toch kwam een alternatieve groep “kiesmannen” gisteren ook bijeen in Arizona, en wel om hun stem op Trump uit te brengen. Ook deze uitslag is naar de Senaat in Washington verstuurd. In een bijgevoegde brief dringen ze aan om de stemmen van de Republikeinse kiesmannen te accepteren in plaats van de officiële Democratische kiesmannen. De brief is niet ondertekend door de Republikeinse leiders van Arizona’s Senaat en Huis van Afgevaardigden, en zal ook niks aan de uitslag van het Electoral College veranderen. Het Witte Huis zei hetzelfde plan te hebben in andere battleground states.

 

Mitch McConnell

In theorie kan de uitkomst van het Electoral College nog worden verworpen door het Congres op 6 januari, wanneer Senaat en Huis bijeenkomen in een speciale sessie om de stemmen te tellen. Individuele Senatoren en Afgevaardigden mogen namelijk bezwaar maken tegen de uitslag van een staat. Al is dat zeer onwaarschijnlijk. Zo’n bezwaar tegen een staat moet dan worden gemaakt door tenminste één Senator en één Afgevaardigde. Senaat en Huis zullen dan apart debatteren over de kwestie, voordat ze erover stemmen. Een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis moet dan achter het bezwaar staan. En dat gaat niet gebeuren. Alleen al omdat de Democraten de meerderheid in het Huis hebben. En hoewel de Republikeinen een krappe meerderheid in de Senaat hebben, zal zo’n bezwaar ook hier sneuvelen. Zelfs Senate Majority Leader Mitch McConnell heeft namelijk de winst van Biden en Harris erkend. Hij zou zijn mede Republikeinse Senatoren ook hebben opgeroepen om de uitkomst te accepteren en geen bezwaar te maken. Hij zou een stemming over de uitslag koste wat kost willen voorkomen. Want een stemming zou betekenen dat alle Republikeinen die de uitslag wel accepteren, ook al is het misschien niet wat ze hadden gehoopt, tegen Trump moeten stemmen. En dat wil McConnell voorkomen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur