Federaal. Staat. Lokaal. Rechterlijk. Referenda. Waar kan Arizona op stemmen?

De grote vraag wordt natuurlijk wie de komende vier jaar het Witte Huis gaat bewonen. Maar vandaag (en in de afgelopen weken) vinden nog veel meer verkiezingen plaats. Op federaal, staat en lokaal niveau. Een kijkje in de verschillende verkiezingen in Arizona.



FEDERAAL

President – of eigenlijk kiesmannen

Elke presidentskandidaat moet een vice-presidentskandidaat hebben en kiesmannen selecteren. Voor Arizona zijn dit 11 kiesmannen. President, running mate en kiesmannen komen samen op het stembiljet in Arizona te staan. Je stemt dus eigenlijk op een groep van 11 kiesmannen, en indirect op de presidentskandidaat. Trump en Biden hebben elk hun eigen kiesmannen geselecteerd voor Arizona (vaak gevestigde namen binnen een partij). Dit is geen mix&match, je stemt voor alle 11 kiesmannen van een partij. Op 14 december komen de kiesmannen samen in elke staat en stemmen zij voor de president. Haalt Trump (en zijn kiesmannen) de meerderheid van de stemmen in Arizona, dan zijn het zijn 11 kiesmannen die hun stem uitbrengen op 14 december. Zij hebben al beloofd voor Trump te zullen stemmen. Wint Biden Arizona, dan mogen zijn 11 kiesmannen op 14 december op hem stemmen. Dit is een formaliteit, want de uitslag staat dan al vast.

De keuze aan de kiezer in Arizona is dus tussen Trump, Biden, en... Jo Jorgensen, de kandidaat voor de Libertarians. Zij is verkiesbaar in alle 50 staten. In Arizona wordt weinig aandacht geschonken aan haar en haar partij. Ze hoopt stemmen binnen te halen van kiezers die twijfelen over zowel Biden als Trump. Na het eerste, chaotische, debat tussen de twee heren crashte haar website wegens teveel bezoekers. In 2016 won de partij zo’n 4% van de totale stemmen in Arizona. In de meeste polls voor deze verkiezingen komt Jorgensen niet eens voor, maar een paar peilingen schatten haar in op 2-3% van de stemmen.

Over de Senaatsverkiezingen tussen Martha McSally (R) en Mark Kelly (D) schreef ik al eerder, dit kun je hier en hier teruglezen.

Huis van Afgevaardigden – Arizona 9e district

Verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in Washington D.C. zijn elke 2 jaar. Dan worden alle 435 zetels opnieuw gekozen. Het aantal Afgevaardigden per staat hangt af van het aantal inwoners. Arizona telt 9 afgevaardigden die elk een eigen congressional district vertegenwoordigen. Sinds de vorige verkiezingen in 2018 heeft Arizona 5 Democraten en 4 Republikeinen. Mijn wijk valt onder het 9e Congressional District, dat de vorm heeft van een omgekeerde C en verschillende delen van voorsteden en Phoenix zelf bevat, maar geen van de voorsteden in z’n geheel. Dus delen van Phoenix en van suburbs Chandler, Scottsdale, Tempe en Mesa. Mijn district wordt vertegenwoordigd door de Democraat Greg Stanton, die vandaag opnieuw verkiesbaar is. Zijn tegenstander is de Republikein Dave Giles. De peilingen voorspellen dat deze verdeling Democratisch-Republikeins ongeveer gelijk zal blijven, dus een kleine meerderheid voor de Democraten in Arizona’s vertegenwoordiging in het Huis.

In de huidige samenstelling van het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten de meerderheid met 232 zetels. 197 zetels zijn voor de Republikeinen. De meeste peilingen wijzen op een nieuwe overwinning voor de Democraten.

STAAT

Elke staat heeft ook zijn eigen Congres, bestaande uit een Senaat en House of Representatives. Heel kort gezegd maken ze en stemmen ze over wetten op staat niveau.

Arizona State Senate – Arizona’s State Senate telt 30 zetels, die ieder een eigen district vertegenwoordigen en die elke 2 jaar opnieuw worden gekozen. Mijn wijk mag stemmen op een Senator voor het 18e district en die race gaat tussen de zittende Sean Bowie (Democraat) en Suzanne Sharer (Republikein).

Arizona House of Representatives – ook hier valt mijn wijk onder het 18e district, maar voor het Huis worden 2 Afgevaardigden per district gekozen. Er zijn dus 4 kandidaten voor 2 plekken – 2 Republikeinen (Don Hawker en Bob Robson) en 2 Democraten (Denise “Mitzi” Epstein en Jennifer Jermaine).

Arizona State Corporate Commission – onderdeel van de regering van de staat Arizona. Houdt zich bezig met nutsbedrijven, om precies te zijn met het reguleren van tarieven, veiligheid-, en gezondheidsstandaarden. Bestaat uit 5 leden die elk voor 4 jaar worden gekozen. Dit jaar zijn er 3 plaatsen verkiesbaar.

LOKAAL

En dan zijn er nog een heleboel lokale verkiezingen. Ik zal niet uitgebreid ingaan op waar die allemaal precies over gaan, want het zijn er een heleboel. Op county niveau (Maricopa County in mijn geval; de staat Arizona is onderverdeeld in 15 counties) gaat dit om: 

  • Supervisor Board – District 1 (bestuur van Maricopa County, bestaande uit 5 bestuursleden die elk een district vertegenwoordigen)
  • County Assessor – vergelijkbaar met Kadaster
  • Maricopa County Attorney – Officier van Justitie
  • County Treasurer – “Minister” van Financiën
  • County Recorder – Verantwoordelijk voor openbare registers, statistieken en organisatie verkiezingen
  • County Sheriff – Hoogste politieambtenaar

Er zijn ook een 5 verkiezingen op het gebied van onderwijs. De school superintendant van Maricopa County, en de school board van de lokale community college, basisschool en middelbare school.

RECHTERLIJKE VERKIEZINGEN

Rechterlijke verkiezingen gaan simpelweg om het behouden of wegstemmen van een zittende rechter, een retention election. Vandaag gaat het om 3 (van de 7) Arizona Supreme Court Justices en 11 (van de 22) Arizona Appeals Court Judges. Deze rechters worden door de Gouverneur benoemd, zitten tenminste 2 jaar in de Supreme Court of Appeals Court, daarna volgt een ja-nee verkiezing. Mag hij/zij blijven zitten dan is dat voor een termijn van 6 jaar.

REFERENDA

Proposition 207 - Legaliseren van marihuana – Als dit een YES wordt, wordt het legaal om marihuana te gebruiken, bezitten, en verbouwen, in beperkte mate, voor 21 jaar en ouder. Op de (beperkte) verkoop wordt belasting geheven, wat dan weer wordt geïnvesteerd in o.a. onderwijs, politie en infrastructuur.

Proposition 208 - Invest in education – Een belastingverhoging van 3,5% voor inkomens boven de $250.000 (per individu) of $500.000 (per huishouden), waarvan de opbrengt in publiek onderwijs wordt geïnvesteerd. 

Nog anderhalf uur tot de stemlokalen sluiten in Arizona. Ook al hebben we niet meteen een uitslag, de resultaten komen dichterbij!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur