Vandaag telt het Congres de stemmen van de kiesmannen. Maar gaat iedereen akkoord met die van Arizona?

Een nieuw jaar, nieuwe President, nieuw Congres. Amerika’s eerste week in 2021 zit meteen vol actie. Afgelopen zondag (3 januari) is het nieuwe Congres geïnaugureerd in Washington. Arizona Senator Mark Kelly was begin december al geïnaugureerd, omdat het om een speciale verkiezing ging. De winnaars van de Senaatszetels in Georgia worden geïnaugureerd nadat de uitslag officieel is gemaakt. Het zal niemand ontgaan zijn dat die verkiezing gisteren plaatsvond. Vandaag telt het Congres in Washington D.C. officieel de stemmen die door de kiesmannen zijn uitgebracht en certificeert het de uitkomst van de presidentsverkiezingen. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan. Want er worden wel wat bezwaren verwacht, inclusief tegen Arizona's stemmen.

Georgia

 

Eerst Georgia. Op het spel in de verkiezing in Georgia staan 2 Senaatszetels. Nog even terug naar waarom er nu in januari weer een verkiezing is. Volgens de wet van de staat Georgia moet een winnende kandidaat tenminste 50% van de stemmen hebben, en niemand bereikte die drempel bij de verkiezingen in november. Er deden meer dan twee kandidaten mee voor beide zetels. Voor beide zetels geldt dat de beste twee opnieuw met elkaar de strijd aangaan in een “runoff race”. Beide zetels worden (of werden) bezet door Republikeinen, die zich allebei opnieuw verkiesbaar stelden.

 

Tot nu toe hadden de Republikeinen een meerderheid in de Senaat van 52-48. Eén van die zetels raken ze nu kwijt, omdat de Democratische kandidaat Raphael Warnock is uitgeroepen als winnaar. Alle ogen zijn nu gericht op die andere strijd, tussen Republikein David Perdue en Democraat Jon Ossoff. Wint Perdue, dan houden de Republikeinen nog steeds de meerderheid, weliswaar met één zetel verschil (51-49). Kortom, als de Democraten wat willen veranderen aan de Republikeinse meerderheid dan moeten beide kandidaten in Georgia winnen, dus ook Ossoff (die op dit moment van schrijven nipt voor staat). Dan zal de Senaat 50-50 zijn verdeeld. Wie dan de doorslag kan geven is de Voorzitter van de Senaat, en dat is de Vice-President. Vanaf 20 januari wordt dat dus Kamala Harris. Hier moet bij worden gezegd dat de Democraten nu eigenlijk maar 46 zetels hebben en die zouden kunnen uitbreiden naar 48. De Senaat telt namelijk ook 2 onafhankelijke leden, Angus King uit Maine en Bernie Sanders uit Vermont, die meestal met de Democraten mee stemmen.

 

Een nipt Democratisch voordeel in de Senaat is voor aankomend President Biden zeer van belang, die afhankelijk is van het Congres voor het doorzetten van zijn plannen, en ook voor goedkeuring van belangrijke benoemingen.

 

Congres telt stemmen van kiesmannen

 

Het tellen van de stemmen van het Kiescollege door het Congres (vandaag, 6 januari) is normaal gesproken een formaliteit. In eerdere verkiezingen vonden sommige Congresleden dit zo’n saaie bijeenkomst dat ze niet eens de moeite namen erbij te zijn. Deze keer is alles anders. Nu het President Trump niet is gelukt om de verkiezingsuitslag te veranderen via de rechter, en ook niet via individuele staten, probeert hij Biden’s overwinning tegen te houden via het Congres, en wel vandaag. Zijn aanhangers zijn al in groten getale aanwezig in de hoofdstad en maken het onrustig. Voorzitter van de verenigde vergadering van het Congres is Vice-President Mike Pence. Trump zou hem onder druk hebben gezet om de uitslag niet te accepteren. Pence’s rol is echter vooral ceremonieel en hij zou niet van plan zijn om iets aan de uitslag te veranderen. Hij wordt echter wel in een ongemakkelijke positie gedwongen. Ook zou Trump met een groep Republikeinse Congresleden plannen hebben gemaakt om bezwaar te maken tegen Biden’s meerderheid van kiesmannen.

 

Bezwaar tegen Arizona

 

Iedere staat heeft de stemmen van de kiesmannen in een verzegelde envelop naar de Senaat gestuurd. Die enveloppen worden vandaag in de verenigde vergadering in alfabetische volgorde geopend en ze worden geteld en hardop voorgelezen door 4 Congresleden. Als alle stemmen zijn geteld kondigt Vice-President Pence de naam van de nieuwe President aan. In mijn vorige blog schreef ik al dat Senate Majority Leader Mitch McConnell zijn collega Republikeinse Senatoren opriep om geen bezwaar te maken tegen de uitslag van de staten. Ondanks dat wordt toch verwacht dat zo’n 30 Congresleden bezwaar maken. En weer speelt Arizona hierin een rol. Het eerste bezwaar wordt namelijk verwacht van Senator Ted Cruz tegen de uitslag in Arizona. Ook worden er bezwaren verwacht tegen andere battleground states, namelijk Pennsylvania en Georgia. Afgevaardigden uit Arizona Andy Biggs en Paul Gosar zijn ook van plan om bezwaar te maken.

 

Wanneer zowel een Afgevaardigde als een Senator bezwaar maken tegen de uitslag in een staat, trekken het Huis en de Senaat zich apart terug en debatteren over het bezwaar, met een tijdslimiet van 2 uur. Daarna wordt er gestemd om het bezwaar te accepteren of verwerpen en komen beide kamers weer bij elkaar. Als een meerderheid in zowel het Huis als de Senaat het eens is met het bezwaar, dan worden de kiesmannen van die staat niet meegeteld. Als één van beide kamers het bezwaar verwerpt, dan tellen die kiesmannen gewoon mee. Komt er een nieuw bezwaar voor een volgende staat dan wordt dit hele proces herhaald.

 

Ook al komen er bezwaren tegen verschillende staten, het zal de uitkomst niet veranderen, alleen vertragen (het zou weleens een lange sessie kunnen worden). Als alle stemmen officieel geteld zijn zal het Congres de verkiezingsuitslag officieel bekrachtigen. Als dat eenmaal is gebeurd, rest alleen nog Biden’s inauguratie op 20 januari.

 

Eigen nederlaag aankondigen


Het is maar twee keer eerder voorgekomen dat een Senator en Afgevaardigde samen bezwaar maakten tegen de uitslag (in 1969 en 2005). Beide keren werd dit bezwaar weggestemd door de rest van het Congres en bleef de uitslag overeind. Meestal is het dus niet echt spannend, maar het is wel vaker interessant geweest. In 2017 was het opvallend genoeg Joe Biden die Trump’s officiële overwinning aankondigde. In 2001 moest Al Gore als Vice-President zijn eigen nederlaag tegen George W. Bush aankondigen. Zoiets soortgelijks staat Mike Pence vandaag dus te wachten.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Arizona's controversiële audit

Grote bedrijven stoppen donaties aan politici. Wat maakt het uit, na de verkiezingen?

Arizona's Muur